Companii

HeidelbergCement si-a bugetat afaceri de 213 mil. euro

18.04.2006, 00:00 23

Carpatcement Holding, subsidiara locala a grupului german HeidelbergCement, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri in crestere cu circa 10%, pana la aproximativ 213 milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei.

In 2005, afacerile grupului german pe toate cele trei divizii - ciment, betoane si agregate - au ajuns la circa 194 de milioane de euro, in crestere cu 22% fata de anul precedent.

Majorarea cifrei de afaceri se datoreaza cresterii pietei cimentului si a extinderii retelei de statii de betoane programate de compania noastra pentru acest an.

Grupul german va investi in 2006 circa 25 de mil. euro, fondurile vizand instalatiile care utilizeaza combustibili alternativi, modernizarea fabricii de la Fieni si protectia mediului in cele trei fabrici proprii.

Compania doreste sa-si extinda si reteaua de statii de betoane, dupa ce anul trecut Carpat Beton, divizia de betoane a grupului pe piata romaneasca, a deschis patru noi unitati, la Bucuresti, Oradea, Suceava si Craiova.

In 2005, investitiile HeidelbergCement in Romania s-au ridicat la circa 17 mil. euro.

Consumul de ciment in Romania a fost anul trecut de circa 276 de kilograme pe cap de locuitor, in crestere fata de nivelul de 225 kg in 2003 si de 256 kg in 2004, potrivit datelor prezentate de Carpatcement. Ritmul anual de crestere a consumului se va mentine si in 2006.

Piata romaneasca a cimentului s-a ridicat anul trecut la circa 6,1 milioane de tone de ciment, in crestere cu 10%. Un ritm similar de crestere este anticipat si pentru 2006.

Ca urmare a cresterii de pe piata cimentului, Carpatcement a majorat in 2004 productia de ciment de la 1,7 milioane la 2 milioane de tone. Operatorul german dispune de o capacitate instalata de 3,1 milioane de tone in trei fabrici. La nivel global, grupul german a raportat in 2004 o cifra de afaceri de 6,9 miliarde de euro si vanzari de ciment de 65 de milioane de tone.

Piata cimentului a crescut anul trecut cu circa 8%, impulsionata de lucrarile de reconstructie in urma inundatiilor. Cresterea din intervalul iulie-decembrie a readus piata pe plus, dupa o prima jumatate in care trendul a fost de stagnare. Inundatiile care au lovit Romania in vara trecuta au relansat insa comenzile de ciment si materiale de constructii in ansamblu. Din aceasta cauza, in perioada iulie-septembrie, producatorii de ciment au avut dificultati pentru acoperirea cererii.

HeidelbergCement este prezent in Romania din 1998, cu activitati in productia de ciment, betoane si agregate, prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate.

Producatorul german de materiale de constructii a intrat in Romania in 1998, iar investitiile sale pana in prezent se situeaza in jurul valorii de 260-270 milioane de euro, potrivit ultimelor date disponibile.

Pe piata cimentului, estimata la peste 300 mil. euro in 2004, HeidelbergCement se afla intr-o lupta foarte stransa cu Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia), fiecare detinand aproximativ o treime din piata. Cei trei producatori detin cate trei fabrici de ciment. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO