Companii

Heineken: Nu vrem fabrica noua in Romania

20.02.2003, 00:00 24

Grupul olandez de bere Heineken, unul din principalii producatori de profil la nivel mondial, nu intentioneaza sa construiasca de la zero o fabrica in Romania pe termen mediu, a declarat pentru Ziarul Financiar Jan van de Merbel, responsabilul Heineken pentru relatiile cu investitorii.
Afirmatia oficialului olandez vine la o zi dupa de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Cooperatiei (MIMMC) a anuntat ca o firma olandeza - A.F. Korff a solicitat informatii, in numele Heineken, despre posibilitatea construirii unei fabrici de bere in Romania.
Heineken este singurul mare grup european de bere care nu este prezent prin productie in Romania, iar venirea sa pe piata s-ar fi amanat de mai multe ori pana acum, potrivit unor informatii de pe piata, din cauza esecului discutiilor de achizitie a mai multor producatori romani.
Surse de pe piata romaneasca de bere afirmasera anterior ca posibilitatea construirii unei fabrici noi de catre Heineken este foarte redusa, strangerea informatiilor despre piata romaneasca avand legatura cu un alt posibil proiect: achizitia grupului austriac Brau Union.
Brau Union este liderul pietei romanesti de bere, avand pozitii puternice in multe tari din Europa Centrala sI de Est. Austriecii au anuntat in urma cu cateva saptamani ca au inceput discutii pentru incheierea unor parteneriate cu companii mai puternice pentru a continua dezvoltarea afacerii.
Pe piata romaneasca exista deja zvonuri ca Heineken este compania cea mai interesata de achizitia Brau Union.
"Orice companie de bere poate fi o oportunitate de achizitie pentru Heineken. Nu avem, insa, nici un comentariu referitor la Brau Union", a afirmat van de Merbel.
Pe piata romaneasca, estimata la 550 de milioane de dolari, sunt prezenti toti mari jucatori din Europa in afara de Heineken: Carlsberg - prin intermediul United Romanian Breweries Bereprod (URBB), SABMiller si Interbrew. 
Brau Union detine 34% din piata romaneasca, SABMiller - 15,1%, Interbrew - 12,5% si URBB - 6,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO