Companii

Hendrik Notmeijer, IKEA: Cumparam prea putina mobila din Romania

Hendrik Notmeijer, IKEA: Cumparam prea putina mobila din Romania

Hendrik Notmeijer, trading area manager al IKEA Trading Und Design: Deschiderea unuia sau a doua magazine IKEA nu are nicio influenta asupra nevoii globale. Cu toate acestea ramanem deschisi la toate posibilitatile si daca gasim noi companii nu vom spune nu.

10.01.2008, 17:14 83

Compania suedeza IKEA, cel mai mare retailer de mobila din lume, si-a marit cu peste 20% achizitiile de mobilier pe care le-a realizat in Romania in 2007, ritm pe care preconizeaza ca il va mentine si anul acesta.
"De pe piata locala achizitionam in principal obiecte din lemn masiv, iar in 2007 estimam ca am crescut cu aproximativ 20%. Cu toate acestea, cumparam prea putine produse de aici", a afirmat Hendrik Notmeijer, trading area manager al IKEA Trading Und Design, divizia de achizitii a gigantului suedez.
Notmeijer nu a dorit sa precizeze valoarea mobilierului achizitionat de la furnizori romani, insa, potrivit ultimelor date disponibile, Ikea cumpara mobila de peste 250 mil. euro de la producatori locali.
IKEA Trading actioneaza separat de magazinul pe care compania l-a deschis in primavara anului trecut pe piata locala. IKEA a inceput tatonarea pietei romanesti in vederea cumpararii de mobilier inca din anii '80, atunci fiind semnate si primele contracte cu producatorii romani de profil. Ulterior, biroul de reprezentanta a fost deschis in 1992, iar in prezent numarul furnizorilor cu care lucreaza grupul se situeaza in jurul a 40 de companii. Pe lista companiilor care livreaza produse pentru suedezi se afla nume precum Sortilemn Gherla, Plimob (Maramures), Ecolor (Cluj) sau Nikmob (Buzau).
"Deschiderea magazinului IKEA de anul trecut din Romania, nu a influentat in niciun fel numarul furnizorilor cu care compania lucreaza. De la ei cumparam pentru toate pietele pe care IKEA este prezenta. Deschiderea unuia sau a doua magazine IKEA nu are nicio influenta asupra nevoii globale. Cu toate acestea ramanem deschisi la toate posibilitatile si daca gasim noi companii nu vom spune nu", a mai spus Notmeijer.
Producatorii romani care deruleaza afaceri cu gigantul suedez livreaza aproape exclusiv pentru acesta.
Plimob, spre exemplu, produce scaune clasice simple si tapitate, precum si scaune pliante si este furnizor IKEA de peste 10 ani, careia ii livreaza circa 90% din productie. Pe de alta parte, Ecolor livreaza exclusiv pentru IKEA, iar valoarea vanzarilor sale a depasit 15 mil. euro anul trecut.
La nivelul magazinului deschis de Ikea in Romania, din cele 7.000 de articole expuse, doar 10% provin de la companiile locale. Principalele produse pe care IKEA le achizitioneaza din Romania sunt cele din lemn masiv, tapiteriile si obiectele de ceramica.
Separat de reprezentanta, IKEA mai detine si propria unitate de productie, Swedwood la Siret.
Cu toate acestea, cea mai vizibila "divizie" a grupului suedez pe piata locala este magazinul dechis in primavara anului trecut in zona comerciala Baneasa din Capitala. Investitia necesara pentru aceasta unitate a fost estimata la 25 mil. euro, iar recuperarea ei se va face intr-un interval de patru ani. In primele sase luni de functionare magazinul a avut vanzari de 40 mil. euro, cu 75% mai mari fata de prognozele initiale. Acest lucru a permis ridicarea tintei de venituri la 80 mil. euro (pana in august anul acesta). De asemenea, exista planuri pentru deschiderea unei noi unitati IKEA anul acesta, astfel incat in sase ani Romania sa fie acoperita cu sase magazine.

Produc aproape exclusiv pentru Ikea

Sortilemn Gherla, furnizor traditional pentru Ikea, are afaceri de aproape 30 milioane de euro anual;
Plimob a anuntat ca va investi in acest an 5 milioane de euro in achizitia unei noi fabrici unde va produce tot pentru Ikea;
Clujenii de la Ecolor, producatori exclusivi pentru concernul suedez, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 22 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 39% fata de anul trecut;
Nikmob, unul dintre partenerii traditionali ai IKEA, a rulat in 2006 afaceri de peste 18 milioane de euro, in fabrica din judetul Buzau lucrand peste 840 de
persoane;
Ipec Alba-Iulia, cel mai mare furnizor de ceramica al Ikea din Balcani, cu afaceri anuale de peste 6,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO