Companii

Henkel mai face o fabrică de materiale de construcţii care va majora producţia cu 40%

Henkel mai face o fabrică de materiale de construcţii care va majora producţia cu 40%

Andrei Dumitrescu, directorul de marketing şi vânzări al diviziei de adezivi Henkel

Autor: Gabriel Razi

31.05.2011, 23:50 2243

Grupul german Henkel, care deţine două fabrici de adezivi şimateriale de construcţii, va începe în luna octombrie construireacelei de-a treia fabrici a companiei, în localitatea Roznov, lasud-est de Piatra-Neamţ, iar investiţia se va ridica la 10 mil.euro.

Decizia grupului german arată o revenire a apetitului deinvestiţii în sectorul construcţiilor care a scăzut cu 17% anultrecut, mai ales că la jumătatea lui 2010 reprezentanţii Henkelanunţau că au teren şi autorizaţii pentru a treia fabrică înRomânia, dar că nu pornesc investiţia până ce piaţa nu-şirevine.

"Orice creştere a pieţei ne va permite începerea lucrărilor deconstrucţie", spunea în iunie anul trecut Andrei Dumitrescu,directorul de marketing şi vânzări al diviziei de adeziviHenkel.

Ieri, în cadrul unei conferinţe, Dumitrescu a anunţat că grupulva începe investiţia într-o nouă fabrică anul acesta.

"Investiţia se ridică la 10 milioane de euro, dintre care 3milioane de euro vin din fonduri europene." Fabrica Henkel urmeazăsă devină operaţională în noiembrie 2012. Acum Henkel este încăutarea unui antreprenor general care urmează să construiascăfabrica şi a unui director general pentru noua unitate deproducţie. Odată cu finalizarea construcţiei Henkel intenţioneazăsă recruteze în a doua parte a anului viitor circa 80 de oamenipentru operaţiunile din Piatra-Neamţ.

Fabrica Henkel va fi ridicată pe un teren de 36.000 de metripătraţi care a fost achiziţionat în 2010 de la firma NapocaDevelopment Corporation, conform informa­ţiilor anterioare.Reprezentanţii Henkel spun că au ales Piatra-Neamţ pentru a livraproduse în estul ţării. "Producţia (fabricii din Roznov - n. red.)va fi absorbită de piaţa internă şi de Republica Moldova. Totuşi nuexportăm foarte mult în Moldova", a precizat Dumitrescu, fără săprecizeze nivelul exporturilor.

Germanii de la Henkel mai deţin în România două fabrici deadezivi şi materiale de construcţii în Pantelimon şi Câmpia Turzii.Capacitatea totală de producţie a celor două fabrici se ridică la500.000 de tone/an. Astfel, odată cu intrarea în funcţiune afabricii de lângă Piatra-Neamţ capacitatea de producţie a Henkel vacreşte cu 40%, până la 700.000 de tone/an.

Reprezentanţii Henkel spun că deşi piaţa stagnează, investiţiade la Piatra-Neamţ este justificată în con­diţiile în care companiaestimează că sectorul construcţiilor îşi va reveni în 2012, iarcapacităţile actuale de producţie ale Henkel acoperă cu greucomenzile din lunile de vară, atunci când cererea pentru materialede construcţii atinge un punct de maxim.

"În lunile de vară cele două fabrici funcţionează la capacitatemaximă. Capacitatea de producţie din prezent ne permite să acoperim30% din piaţă", a mai spus Dumitrescu.

Grupul, cu afaceri de 133 mil. euro anul trecut în România, maieste activ şi pe piaţa bunurilor de larg consum.

Cu cine se bate

Grupul Henkel este prezent pe piaţa locală din 1994 şi are înprezent 490 de angajaţi. Cei mai mari competitori locali ai HenkelRomânia pe piaţa adezivilor şi materialelor de construcţii suntAdeplast, Baumit, Sika sau Duraziv. Printre brandurile diviziei deadezivi şi materiale de construcţii a Henkel se numără Ceresit,Moment sau Visage. La nivelul regiunii Europa Centrală şi de Est,grupul Henkel a avut afaceri de peste 2,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO