Companii

Hercesa vrea să înceapă anul viitor lucrările la două blocuri cu 300 de apartamente în Titan

Hercesa vrea să înceapă anul viitor lucrările la...

Autor: Cristina Cuncea

06.10.2014, 00:00 1559

"Planul nostru este să vindem ultimele 60 de locuinţe din complexul Vivenda până la sfârşitul lunii noiembrie. Între timp, lucrăm la faza a treia din proiect, respectiv 2 blocuri, cu aproximativ 300 de apartamente. Vrem să modificăm puţin structura apartamentelor pentru a fi mai eficiente şi pentru a putea beneficia de TVA de 5%. Vom începe construcţia în luna iunie anul viitor, iar investiţia este estimată la 16 milioane de euro", a declarat pentru MEDIAFAX Mauricio Mesa Gomez, şeful companiei spaniole Her­cesa în România.

Hercesa deţine mai multe terenuri în Bucureşti pentru proiecte rezidenţiale, complexul Vivenda din Titan, unde mai sunt disponibili pentru construcţie circa 25.000 de metri pătraţi, dar şi hotelul Cişmigiu.

Reprezentantul companiei spaniole spune că decizia de a începe dezvoltarea unei noi faze din proiectul Vivenda are la bază pe de o parte factorii economici favorabili, inclusiv cei legaţi de sursele de finanţare, şi pe de altă parte faptul că Hercesa aproape a epuizat stocul de locuinţe deţinut pe piaţa locală.

"Discutăm cu băncile pentru finanţarea proiectului şi situaţia s-a schimbat în bine în ceea ce priveşte disponibilitatea de a credita proiecte rezidenţiale. Creditele sunt mai accesibile pentru clienţi, iar dobânzile la creditele în lei s-au redus considerabil. În plus, piaţa este din nou activă, iar încredere din partea consumatorilor a revenit. Faţă de anul trecut, ritmul de vânzare a locuinţelor în Vivenda s-a dublat, de la 6-7 unităţi pe lună la 15 unităţi pe lună", a arătat Mesa.

El a arătat că în perioada următoare strategia Hercesa pe segmentul rezidenţial se va concentra pe proiectul din Titan, unde deţine trei blocuri, cu 420 de apartamente.

"Anul trecut am investit pentru promovare 3.000 de euro şi am avut o cifră de afaceri de 7 milioane de euro. Este nimic. Ne vom concentra pe acest proiect în continuare pentru că avem deja infrastructura, utilităţile. În acest sens, strategia este să vindem unul dintre terenurile pe care le deţinem în Bucureşti pentru a finanţa alte investiţii. Foarte probabil va fi terenul din Orhideelor (18.000 metri pătraţi, în apropiere de Pasajul Basarab, n.r.) pentru că este foarte căutat de către investitori. Acolo va fi o zonă foarte bună de clădiri de birouri în viitor", a explicat Mesa.

Hercesa mai deţine un teren de 700 de metri pătraţi în apropiere de Piaţa Unirii, unde ar putea să dezvolte un hotel, însă nu există planuri în acest sens în prezent.

Grupul Hercesa a cumpărat hotelul Cişmigiu în anul 2004 şi a transformat clădirea într-un hotel de patru stele. Clădirea a atras şi trei chiriaşi, berăria Gambrinus, Institutul Cervantes şi librăria Humanitas, şi va genera venituri de 1,2 milioane de euro în acest an, faţă de 800.000 de euro anul trecut. Hotelul a avut anul trecut un grad de ocupare de 57%, iar în acest an, exceptând ultimul trimestru, acesta a fost de 60%.

"Estimăm un grad de ocupare de 65-67% pentru acest an. Avem mai multe vizite din partea clienţilor business. România a revenit pe harta investitorilor. Un hotel creşte în general în primii 3-4 ani, după care urmează o stabilizare a veniturilor. Ne uităm şi la alte proiecte în vederea renovării, aceasta fiind o altă direcţie de business a Hercesa în România. Am avut discuţii pentru unele proiecte, iar acum suntem în discuţii avansate pentru un parteneriat cu proprietarul unei clădiri vechi din centrul Bucureştiului, zona Universitate-Romană", a afirmat reprezentantul dezvoltatorului.

El a adăugat că imobilul nu este funcţional şi este apropiat ca dimensiune cu hotelul Cişmigiu, circa 9.600 de metri pătraţi, iar intenţia este de a construi tot un hotel. Proprietarul are autorizaţia de construcţie, iar Hercesa se va ocupa de renovare, bugetul alocat proiectului fiind estimat la 15 milioane de euro.

Hercesa a intrat pe piaţa românească în anul 2004, iar potrivit lui Mesa compania a investit până în prezent în terenuri şi dezvoltare circa 150 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO