Companii

Hewitt: Doua treimi din jucatorii din real estate ingheata salariile si 85% vor face disponibilizari

23.02.2009, 16:18 35

85% din companiile din real estate de pe piata locala au planificate reduceri de personal in acest an, in timp ce toti jucatorii vor reduce componenta variabila a veniturilor la nivelul intregii organizatii, arata un studiu realizat in luna decembrie a anului trecut de compania de consultanta in resurse umane Hewitt Associates.

Caderea pietei imobiliare a determinat tot mai multe companii din domeniu sa isi restructureze si sa isi redimensioneze businessul in ultimele luni.
Printre ultimele anunturi de restructurare se numara cele ale dezvoltatorului imobiliar European Future Group, care a ajuns sa aiba in ultimele sase luni cu aproape 90% de angajati mai putin, in timp ce CBRE Eurisko a renuntat in acelasi interval la unul din trei angajati.
"In acest an, in sectorul imobiliar, salariul de baza va creste cu un procent foarte mic, unele companii declarand o inghetare a salariilor pentru anumite linii de business sau chiar in intreaga companie, in contrast cu rapoartele din septembrie 2009 unde erau declarate cresteri cuprinse intre 10% si 15%, uneori chiar de 20%", spune Geanina Rindasu, total compensation measurement Romania lead al Monday Insight Consulting, partenerul strategic al Hewitt Associates pe piata locala.
Real estate-ul a fost in ultimii ani unul din domeniile-vedeta din punctul de vedere al cresterii veniturilor, in special ca urmare a dezvoltarii agresive a pietei. Previziunile de crestere salariala au coborat brusc la nivelul Europei Centrale si de Est, inclusiv in Romania, la nivelul lunii decembrie.
Astfel, la nivel de senior si top management se estimeaza ca salariile vor creste in 2009 cu 1,6%, in timp ce la nivel de middle management vor avansa cu 2,1%, iar 62% din organizatii vor ingheta salariile in 2009.
Angajatii din real estate au ajuns in 2007 si in prima jumatate a lui 2008 la castiguri de pana la 10.000 de euro pe luna, ca urmare a febrei tranzactiilor imobiliare.
"Reducerile bugetelor salariale previzionate pentru acest an sunt realizate de unele companii ca masura de precautie, anticipand impactul pe care il va avea economia in cadrul afacerii lor - 60% din respondenti -, iar de alte companii ca o masura de reducere a costurilor la nivel de organizatie - 80% din respondenti", precizeaza Rindasu.
Cu o reducere a bonusurilor deja observata in 2008, in decembrie, 80% din companii au declarat ca platile lor in bonusuri vor fi afectate semnificativ in urmatoarele 12 luni, in timp ce toti respondentii au precizat ca vor face reduceri ale bonusurilor la nivelul intregii companii.
Politicile de reduceri a sistemului de bonusare vor afecta si categoriile de top management din firmele de real estate, dat fiind ca 62% din respondenti spun ca ocupantii pozitiilor de top management vor primi bonusuri mai mici in acest an.
"Interesant de observat este daca reducerile vor fi aplicate doar asupra bonusurilor, care sunt de cele mai multe ori bazate pe performanta si vor reflecta oricum descresterea economica, si in ce masura vor afecta si salariile de baza, in conditiile in care 8% dintre respondenti declara ca vor aplica si aceasta a doua masura in cazul executivilor."
Reducerea bonusurilor va afecta puternic angajatii din sectorul imobiliar, dat fiind ca partea variabila reprezinta este o componenta consistenta a veniturilor acestora, ajungand uneori si pana la 80%.
"Aproximativ 70% din companiile respondente au declarat ca ofera angajatilor lor implicati in procesul de vanzare bonus sau comision de vanzare indiferent de nivelul de management la care acestia se aflau in organizatie. Bonusurile, care erau legate pana anul trecut de performanta individuala sau de cea a echipei, vor fi legate in acest an de performanta financiara a companiei", explica reprezentantul Hewitt.
Niciuna din companiile analizate nu ia in calcul inghetarea sau reducerea beneficiilor pe termen lung pentru executivi, cele mai frecvente fiind pachetele de actiuni.
"Este singurul tip de bonificatie care poate stimula executivii si ii poate cointeresa sa se concentreze pe cresterea businessului. Daca afacerile merg bine, si valoarea pachetului de actiuni detinut de ei va creste."
Domeniul imobiliar pare sa fie mai puternic afectat in vestul Europei, unde o treime din companiile din domeniu (32,5%) au inceput restructurarile, in comparatie cu 15,4% din organizatiile din Europa Centrala si de Est.
"Diferentele procentuale semnifica faptul ca firmele vest-europene au reactionat cu o viteza mai mare in fata situatiei economice, dar si faptul ca efectele negative s-au manifestat mai tarziu in zona noastra."
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO