Hidroconstrucţia, cel mai mare antreprenor român în domeniul construcţiilor hidroenergetice, aflată în insolvenţă din ianuarie 2022, va depune un plan de reorganizare spre aprobarea creditorilor. Planul de reorganizare va fi iniţiat începând cu primul trimestru al a anului 2025, odată cu încheierea procesului de soluţionare a contestaţiilor creditorilor, potrivit oficialilor companiei.
Măsurile prevăd continuarea lucrărilor de constructii hidrotehnice în amenajările AHE Rastoliţa, AHE Surduc-Siriu, AHE a râului Jiu pe sector Livezeni-Bumbeşti, AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu-Avrig, AHE a râului Siret pe sectorul Cosmeşti-Movileni, Complexul Hidrotehnic şi Energetic Cerna Motru Tismana etapa a II-a, AHE Cerna-Belareca dar şi finalizarea reţelelor de apă şi canalizare în: Blaj, Lupeni Est, Arad, Târgu Mureş, Campia Turziei,GalaţI, Cartisoara, Viforoasa, Jud. Mures, Turnu Rosu Jud. Sibiu, Sighetul Marmatiei-Viseul de Sus, Baia Mare. Mai prevăd extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare: Bacău-Margineni; Tudor Vladimirescu -Galati; captare, tratare şi aducţiune apa potabilă din zona Râuşor comuna Râu de Mori, Hunedoara. Modernizarea şi reabilitarea infrastructurii rutiere (DJ 703M Perişani-Cornet din Vâlcea) şi a infrastructurii de transport din Câmpeni-Alba dar şi regularizare pârau Bistriţa pe sectorul Costesti-Babeni, jud. Valcea. Reabilitarea amenajării de irigaţii Olt Calmatui, judetul Teleorman. Proiectarea şi execuţia lucrărilor de “regularizare parau Bascov amonte de confluenţa cu râul Argeş, judeţul Argeş. Lucrări de reparaţii zona cu deficienţe galerie betonata - Aductiunea principala Bistrita – Tismana".
De asemenea, prin planul de reorganizare Hidroconstrucţia urmăreşte dezvoltarea ariei de lucrări de îmbunătăţiri funciare, o componentă pe care societatea a dezvoltat-o activ în ultimii ani, alături de cea privind lucrările edilitare pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canal şi a staţiilor de tratare a apelor.
În acest sens, societatea se concentrează pe participarea la licitaţii pentru proiecte de mare anvergură în infrastructura de irigaţii: Canalul Magistral Siret-Bărăgan (etapa I), o investiţie de 1 miliard de lei menită să asigure surse stabile de apă pentru terenurile agricole din judeţul Vrancea, reabilitarea sistemelor de irigaţii Nicoreşti-Tecuci şi Peceneaga-Turcoaia-Măcin în judeţele Galaţi şi Tulcea, o investiţie de peste 300 milioane lei, pentru a susţine capacităţile de irigare esenţiale pentru agricultura regională, modernizarea staţiilor de pompare şi a canalelor de irigaţii din Mostiştea VI, Călăraşi, o iniţiativă de 406 milioane de lei pentru a sprijini aprovizionarea durabilă cu apă, potrivit oficialilor.
„Susţinerea planului de redresare şi expansiune al Hidroconstrucţia nu poate să se întâmple fără aplecarea către elementul esenţial: oamenii. De aceea, o parte importantă din plan o constituie transformarea organizaţională prin adoptarea unei culturi orientate spre performanţă şi excelenţă operaţională”, declară Mihai Marin, Director General Hidroconstrucţia.