Companii

Hidroelectrica a câştigat procesele cu Energy Holding şi EFT AG

Hidroelectrica a câştigat procesele cu Energy Holding...

Autor: Departamentul Economic

22.03.2016, 00:00 417

Traderul de energie Energy Holding a solicitat la deschiderea procedurii insolvenţei Hidroelectrica despăgubiri de 91,1 milioane lei pentru diminuarea cantităţii de energie livrată de compania de stat în perioada septembrie 2011 – aprilie 2012 din cauza aplicării clauzei de forţă majoră.

"Prin sentinţa civilă nr. 3757/10.04.2013 pronunţată de Tribunalul Bucuresti în primul ciclu procesual, contestaţia Energy Holding a fost respinsă pe cale de excepţie ca inadmisibilă. Recursul Energy Holding a fost admis de Curtea de Apel Bucureşti, care prin decizia nr. 643/12.03.2014 a anulat sentinţa şi a trimis cauza spre rejudecare pe fond", se arată în comunicat.

În rejudecarea pe fond, instanţa a decis în favoarea Hidroelectrica. Energy Holding a fost obligată si la plata cheltuielilor de judecată, constând în 61.000 lei onorarii de expert şi 29.700 lei onorarii avocaţiale.

Potrivit Hidroelectrica, contractul cu Energy Holding a generat în perioada 2006 - 31 mai 2012 o pierdere de peste 1,4 miliarde lei pentru producătorul de energie.

Şi în cazul traderului elveţian EFT AG, Tribunalul Bucureşti a respins, prin sentinţa civilă nr. 1892 din 16 martie 2016, contestaţia împotriva Tabelului preliminar al creanţelor întocmit de Administratorul Judiciar care a refuzat înscrierea traderului cu suma de 11 milioane lei reprezentând daune.

În litigiul demarat de EFT AG, compania elveţiană a susţinut că în 2011 Hidroelectrica nu i-a livrat întreaga cantitate de energie contractată. "Susţinerea a fost contrazisă de probele administrate în cauză, care au demonstrat că în realitate, în anul 2011 Hidroelectrica a livrat EFT AG mai mult decât ar fi fost obligată conform contractului", se precizează în comunicat.

Hidroelectrica a fost apărată în instanţă de avocaţii de la Stănescu, Milos, Dumitru şi Asociaţii.

Compania a intrat în vara anului 2012 în insolvenţă îngenuncheată de politica de vânzare a energiei pe contracte directe, la preţuri sub cele de pe piaţă, politică avizată tacit de toate guv­ernele din 2002 încoace. Un an mai târziu, compania iese din insolvenţă doar pentru ca la începutul anului 2014 producătorul să intre din nou în insolvenţă pe fondul proceselor deschise de toţi cei care au fost decuplaţi de la energia hidro, cea mai ieftină din România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO