Companii

Hidroelectrica a prins gustul energiei verzi subvenţionate şi investeşte 130 de milioane de euro

Hidroelectrica a prins gustul energiei verzi subvenţionate şi investeşte 130 de milioane de euro

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în luna iunie.

Autor: Carol Dan

14.12.2012, 00:04 340

Compania de stat Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, va investi în următorii ani 130 milioane de euro în construcţia de microhidrocentrale, pentru a putea beneficia se schema de sprijin prin certificate verzi acordată de către stat producătorilor de energie din surse alternative.

"Promovarea unor proiecte de investitii optimizate pe criterii de eficienţă energetică, la capacităţi noi de producţie, care să se califice pentru acordarea de certificate verzi, reprezintă o prioritate pentru Hidroelectrica până în 2016, deoarece finalizarea lor va aduce venituri suplimentare de 165 euro pe fiecare MWh de energie regenerabilă produs şi va permite amortizarea accelerată a investiţiilor", a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei de stat. Compania are în plan investiţii de 130 milioane de euro pentru construcţia de microhidrocentrale, iar până în 2016 va finaliza mai multe unităţi în judeţul Hunedoara. Pentru a putea primi certificate verzi, hidrocentralele trebuie să aibă o putere instalată mai mică de 10 MW.
Potrivit companiei, în urma investiţiilor de 130 milioane de euro va obţine anual venituri suplimentare de 14,2 mil. euro din tranzacţionarea certificatelor verzi.
Sistemul de certificate verzi este forma de ajutor acordată de stat companiilor care investesc în unităţi de producţie a energiei din surse regenerabile, respectiv vânt, soare, apă şi biomasă. Certificatele verzi sunt acordate gratuit de către stat producătorilor de energie din surse regenerabile, care apoi le vând furnizorilor de energie. Astfel, un producător de energie din surse alternative câştigă atât din vânzarea electricităţii pe care o produce, cât şi din comercializarea certificatelor verzi.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în luna iunie şi se află în administrarea judiciată a firmei Euro Insol, al cărei reprezentant este Remus Borza.
Odată cu intrarea în insolvenţă, 6 din cele zece mari contracte directe de vânzare a energiei au fost denunţate, în prezent energia hidro fiind vândută în mod direct numai către Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica.
Euro P.E.C., EFT AG, EFT România (Energy Financing Team), Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi la final Energy Holding au fost rând pe rând decuplate după ce numai în perioada 2006 - 31 mai 2012 au provocat o pierdere de circa 3 mld. lei (circa 700 mil. euro).
Potrivit calculelor ZF, în total, de la semnarea acestor contracte, în anii 2003-2004, pierderile ar putea fi de circa 1,5 mld. euro.
Potrivit celor mai recente informaţii disponibile, Hidroelectrica va încheia anul acesta cu o pierdere de 384 de milioane de lei şi venituri de 2,3 de miliarde de lei.
AFACERI DE LA ZERO