Companii

Hidroelectrica deschide sezonul rezultatelor la şase luni cu un câştig de 115 milioane de euro

Hidroelectrica deschide sezonul rezultatelor la şase...

Autor: Roxana Petrescu

21.07.2014, 00:08 1640

Tăierea costurilor şi renunţarea la credite au compensat scăderea veniturilor celui mai mare producător local de energie.

Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie, intrat în insolvenţă pentru a doua oară la începutul acestui an, sparge gheaţa rezultatelor marilor companii şi anunţă un profit istoric pentru primele şase luni.

Specialiştii avertizează însă că goa­na după profit ar putea avea consecinţe pe termen lung, având în vedere dimensiunea strategică a companiei, iar sacrificarea investiţiilor va reverbera la nivelul întregului sistem energetic, în condiţiile în care aproape jumătate din capacitatea Hidroelectrica se află instalată în centrale puse în funcţiune înainte de 1984. Necesarul de investiţii pentru lucrările de retehnologizare a acestor centrale hidroelectrice este de circa 1,8 mld. euro, conform evaluărilor Institu­tului de Studii şi Proiectări Hidro­ener­getice (ISPH), compania care a proiectat aproape 90% din puterea instalată din România.

Rezultatele Hidroelectrica vin într-o perioadă în care piaţa a continuat să se contracte, consumul de energie redu­cându-se cu 1,4% în primele cinci luni ale anului (cea mai recentă perioadă pentru care există informaţii publice disponibile), conform datelor Institu­tului Naţional de Statistică.

Profitul record al producătorului a fost obţinut pe fondul unor venituri care au scăzut cu aproape 7% din cauza acestui context de piaţă nefavorabil.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

„La data de 30.06.2014, Hidroelec­trica a raportat cel mai mare profit brut semestrial înregistrat vreodată de com­panie, respectiv 509 mil. lei, mai mare cu 28 mil. lei decât profitul brut înregis­trat de companie în perioada similară a anului trecut, când compania raportase tot un record al profitului de 481 mil. lei. Acest rezultat financiar reflectă în principal strategia de control al costurilor operaţionale şi diminuarea semnificativă a cheltuielilor financiare, pe fondul reducerii gradului de îndatorare“, spun reprezentanţii Hidroelectrica.

În perioada insolvenţei, atât în prima intrare (iunie 2012-iunie 2013), cât şi la a doua (februarie 2014 - prezent), administratorul judiciar al com­paniei este firma Euro Insol, controlată de avocatul Remus Borza.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre rezultatele financiare ale companiei: cheltuieli cu serviciile prestate de terţi, cheltuielile cu dobânzile 

- date despre creditele contractate de Hidroelectrica 

- impactul introducerii impozitului pe construcţii speciale asupra rezultatelor companiei ; estimările reprezentanţilor Hidroelectrica cu privire la evoluţia companiei în 2014 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO