Producătorul de electricitate controlat de stat Hidroelectrica va încerca peste o săptămână să vândă 34 de microhidrocentrale, compania sperând să obţină peste 90 mil. lei (20,4 mil. euro) din această afacere. Odată cu vânzarea unităţilor, şi numărul de angajaţi ai Hidroelectrica s-ar reduce cu aproape 100 de oameni, având în vedere că una dintre condiţiile impuse eventualilor cumpărători este preluarea personalului care deserveşte fiecare unitate de producţie a electricităţii.
Cele 34 de mici hidrocentrale sunt grupate în 25 de loturi, iar Hidroelectrica va încerca să le vândă prin licitaţie cu strigare. Licitaţiile sunt programate să înceapă în 28 iulie şi să se încheie în 31 iulie. Unităţile trec practic printr-un nou proces de vânzare după ce la sfârşitul lunii martie compania de stat a reuşit să găsească un cumpărător pentru trei unităţi din cele 33 scoase pe piaţă, pentru 5 mil. lei.
WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica
Microhidrocentralele sunt capacităţi de producţie din surse regenerabile care au o putere instalată de până la 10 MW şi sunt beneficiare ale schemei de sprijin prin certificate verzi.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, mai deţine 128 de microhidrocentrale cu o putere instalată de până la 4 MW fiecare. Compania de stat nu are de gând să le vândă pe toate, ci vrea să păstreze în portofoliu 23 de unităţi.
Procesul de vânzare a acestor unităţi mici de producere a electricităţii a fost început în 2004, dar a fost întrerupt în 2008.
În acea perioadă Hidroelectrica a vândut 81 de microhidrocentrale, pentru circa 60 mil. euro. În 2011, Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, a reluat vânzarea microhidrocentralelor.
Hidroelectrica este în insolvenţă din luna februarie a anului 2014, pentru a doua oară în mai puţin un an, prima procedură fiind deschisă în iunie 2012.