Companii

Hidroelectrica se îneacă în gunoaie, desi Apele Române a colectat 160 de milioane de euro

Hidroelectrica se îneacă în gunoaie, desi Apele...

Autor: Roxana Petrescu

19.06.2014, 00:03 1222
Apele Române, instituţie publică ale cărei încasări au ajuns anul trecut la aproximativ 160 de milioane de euro şi care se ocupă de cunoaşterea, protecţia şi utilizarea durabilă a resurselor de apă naţionale, este acuzată de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie local, că-i furnizează apă cu buşteni sau cu anvelope uzate, lucru care duce la distrugerea hidroagregatelor companiei.

Hidroelectrica a plătit anul trecut 380 de milioane de lei (86 de milioane de euro) către Apele Române pentru apa uzinată, fiind cel mai mare contribuitor la bugetul instituţiei. Nuclearelectrica a plătit anul trecut 88,2 milioane de lei (20 de milioane de euro), iar Apa Nova a achitat 31,4 milioane lei, potrivit datelor furnizate de Apele Române. CE Oltenia, CE Hunedoara, ArcelorMittal Galaţi sau Oltchim se află printre marii utilizatori de apă care plătesc contribuţii la Apele Române.

De la începutul acestui an, Porţile de Fier I, hidrocentrala care asigură aproape jumătate din toată producţia Hidro­electrica, a înregistrat mai multe avarii din cauza gunoaielor cu care intră apa în unitate. „În luna aprilie 2014, prin gră­tarele hidroagregatului nr.1 de la Hidro­centrala Porţile de Fier I a pătruns o anvelopă uzată care a blocat funcţionarea turbinei hidraulice. Efortul depus de Hidroelec­trica pentru reme­dierea avariei a în­semnat peste 48 ore de muncă continuă, pierderi de energie şi implicit de venituri“, spun reprezentanţii companiei.

„O lună mai târziu, în data de 15.06.2014, prin grătarele de la hidroagregatul nr.6 a pătruns un buştean care a distrus barele grătarului  blocând palele aparatului director cu consecinţa indisponibilizării  hidroagregatului pentru 30 de ore“.

Potrivit acestora, în contextul în care compania plăteşte peste 80 de milioane de euro pentru apa uzinată, aceasta ar trebui să fie livrată fără copaci, PET-uri, anvelope şi alţi plutitori.

Potrivit Apelor Române, instituţie se ocupă cu cunoaşterea şi valorificarea resurselor de apă, întreţinerea cursurilor de apă sau supravegherea calităţii resurselor de apă.

În 2010, costurile Hidroelectrica cu apa uzinată au crescut de 4 ori în contextul în care fără explicaţii, de la 0,26 lei pe mia de metri cubi la 1,1 lei pe mia de metri cubi.

„Creşterea de patru ori este cauzată de aplicarea directivelor europene, directive la care statul român a aderat înainte de 2010. În tot acest timp, producători hidro au fost practic favorizaţi, cu alte cuvinte au beneficiat de subvenţii mascate ale statului, ceea ce duce la încălcarea principiului solidarităţii umane şi interesului comun pentru realizarea maximului de profit social“, au mai spus reprezentanţii Apelor Române.

Hidroelectrica este acum în insolvenţă, pentru a doua oară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO