Companii

Hidroelectrica va menţine clauza de forţă majoră în contractul cu Energy Holding

Hidroelectrica va menţine clauza de forţă majoră în contractul cu Energy Holding

Foto Shutterstock

Autor: Carol Dan, Mirabela Tiron

19.12.2011, 00:04 516

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, poate menţine clauza de forţă majoră, activată la sfârşitul lunii septembrie, în contractul de livrare a energiei către Energy Holding, o companie care cumpără energie direct de la Hidroelectrica pe baza unor contracte bilaterale şi la preţuri mai mici decât cele de pe bursa de energie OPCOM, potrivit unei hotărâri a Curţii de Apel Bucureşti.

Din cauza scăderii debitelor râurilor care alimentează lacurile ce deservesc hidrocentralele, Hidroelectrica nu a mai putut să îşi onoreze contractele de vânzare a energiei. În acest context, Hidroelectrica a aplicat clauza de forţă majoră tuturor contractelor, obţinând toate avizele necesare de la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

La sfârşitul lunii noiembrie compania Energy Holding a obţinut anularea avizului de forţă majoră emis de CCIR, fiind singura companie care a obţinut anularea avizului de forţă majoră. Această anulare a dus la acţionarea în instanţă a CCIR de către Hidroelectrica.

Potrivit unei hotărâri a Curţii de Apel Bucureşti, clauza de forţă majoră în contractul cu Energy Holding se va menţine până la judecarea pe fond a litigiului. Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare.

"Hidroelectrica a acţionat CCIR în instanţă pentru a solicita suspendarea executării unei rezoluţii prin care biroul de conducere al CCIR a dispus retragerea avizului de existenţă a forţei majore, care fusese eliberat în 27 septembrie pentru contractul încheiat cu Energy Holding", au transmis oficialii Hidroelectrica într-un comunicat. Oficialii companiei au mai precizat că avize similare, care certificau existenţa situaţiei de forţă majoră, au fost emise pentru toate contractele de furnizare a energiei derulate de către Hidroelectrica, astfel încât compania a a furnizat tuturor beneficiarilor de contracte doar energia obţinută în hidrocentralele proprii.

Hidroelectrica a transmis la începutul acestei săptămâni către beneficiarii contractelor bilaterale de vânzare a energiei electrice care nu au fost încheiate pe bursa de energie OPCOM notificarea privind intenţia de reziliere a contractelor aflate în derulare, la primul termen posibil, în conformitate cu prevederile legale şi contractuale.

Cea mai mare parte a acestor contracte au fost încheiate la începutul anilor 2000 la preţuri considerate a fi foarte avantajoase pentru companii precum Energy Holding, firmă pusă pe picioare de Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, dar păguboase pentru companie. În ciuda controverselor ridicate de această temă, anul trecut jumătate dintre contractele directe ale Hidroelectrica au fost prelungite până în 2018. În total, pe aceste contracte Hidroelectrica a dat 14,9 TWh, ceea ce reprezintă peste 70% din producţia înregistrată în 2010, în valoare totală de 1,8 mld. lei (433,7 mil. euro).

Scurt istoric

  • Sfârşitul lui septembrie: Hidroelectrica obţine de la Camera de Comerţ şi Industrie a României avizele pentru activarea clauzei de forţă majoră în contractele de furnizare a energiei.

  • Sfârşitul lui noiembrie: Energy Holding obţine anularea avizului de forţă majoră emis de CCIR.

  • Decembrie: Hidroelectrica a acţionat în instanţă CCIR, pe motiv că anularea avizului de forţă majoră în contractul cu Energy Holding nu este legală.

  • Decembrie: Curtea de Apel Bucureşti decide menţinerea clauzei de forţă majoră în contractul cu Energy Holding.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO