Companii

Hidroelectrica vrea să atragă 200-300 milioane de euro prin emisiune de obligaţiuni

Hidroelectrica ar putea emită obligaţiuni pentru a atrage 200-300 milioane de euro

Autor: Carol Dan

28.02.2012, 12:43 188

Hidroelectrica analizează podibilitatea emiterii de obligaţiuni, operaţiune prin care estimează că va obţine între 200 şi 300 milioane de euro, sume pe care le va utiliza pentru finanţarea proiectelor, a declarat directorul general al companiei de stat, Dragoş Zachia.

"Suntem în proces de diversificare a surselor de finanţare, pentru că din 2009 creditarea a devenit mai greu de accesat şi mai costisitoare. O nouă metodă este listarea la bursă, dar analizăm şi emiterea de obligaţiuni, care pe cinci ani ne-ar permite atragerea a 200-300 milioane euro", a afirmat Zachia, prezent la seminarul ZF Power, organizat de Ziarul Financiar.

El a adăugat că Hidroelectrica are în plan realizarea, până în 2015, a zece proiecte de producţie a energiei, care vor cumula o putere instalată de 300 MW. Valoarea acestor proiecte este estimată la 470 milioane euro, iar finanţarea va fi asigurată din împrumuturi şi surse proprii.

Zachia afirmat că anul 2012 este un an important pentru companie, prin prisma listării la bursă şi a creşterii eficienţei actului managerial prin introducerea managementului profesionist.

Hidroelectrica aşteaptă până pe 1 martie oferte de la brokerii interesaţi să intermedieze listarea producătorului de electricitate la Bursa de Valori Bucureşti, printr-o ofertă publică iniţială care prevede vânzarea unui pachet de 10% din acţiuni.

Autorităţile române au convenit cu FMI ca procedurile de listare a Hidroelectrica să fie încheiate până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an.

Întrebat dacă este interesat să participe la procesul selecţiei unui şef profesionist la Hidroelectrica, Zachia a afirmat: "Cred că da".

Compania Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Carol Dan, carol.dan@mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO