Companii

Hipermarketul Real da startul extinderii in sudul Capitalei

Hipermarketul Real da startul extinderii in sudul Capitalei

Click pentru imaginea intreaga

08.04.2008, 17:29 31

Acesta va fi urmat de un magazin de dimensiuni similare al retailerului francez Carrefour, dar si de o unitate Cora, proiecte ce vor fi finalizate in 2009 in acelasi cartier din sudul Bucurestiului.
Real si Carrefour sunt singurele retele de hipermarketuri care au anuntat deschideri de unitati noi in acest an in Bucuresti. Lupta se da in cartiere pana acum neacoperite de aceste forme de comert, Vitan si Berceni, iar de anul viitor interesul marilor retaileri de profil ar putea ramane in zonele in care competitia pe acest segment este inexistenta. Exemplu poate fi cartierul rezidential Cotroceni, unde Real va deschide un magazin intr-un mall programat pentru anul 2009.
Cu 10 hipermarketuri operationale si alte 7 proiecte similare planificate pana in 2010, retailul de bunuri de larg consum din Bucuresti are inca multe zone cu un potential neexploatat. In sudul orasului, cartierele rezidentiale Rahova si Ferentari, caracterizate de o densitate mare de locuitori, sunt inca dominate de comertul traditional, iar operatorii de hipermarketuri nu au anuntat niciun proiect concret de expansiune.
In schimb, zona Berceni va avea trei hipermarketuri la finele anului viitor, ajungand astfel cel mai aglomerat cartier din Bucuresti la hipermarketuri.
Dezvoltarea "asimetrica" in Capitala arata ca expansiunea marilor lanturi de magazine este dictata nu doar de strategiile retailerilor, ci si de realitatile de pe piata imobiliara, unde pretul unui teren cu vad bun poate ajunge si la 2.000 de euro pe metru patrat, iar locatiile bune pentru constructia unor magazine mari sunt tot mai greu de gasit.
Tjeerd Jegen, directorul general al retelei Real in Romania, vede un potential in Bucuresti pentru 22-23 de hipermarketuri, adica dublu fata de numarul din prezent. Reprezentantii retailerului german au anuntat patru deschideri in Capitala, intr-o prima faza de expansine a retelei. Potrivit informatiilor transmise de Mediafax, compania Real s-a aratat interesata si de un spatiu comercial de pe fosta locatie a pietei Obor din Bucuresti.
Din cele aproximativ 17 cartiere rezidentiale din Capitala, care insumeaza peste trei milioane de locuitori cu venituri superioare mediei inregistrate la nivel national, doar zece au fost pana acum vizate de operatorii de hipermarketuri.
In Bucuresti, comertul modern l-a devansat de mult pe cel traditional, ajungand la o cota de piata de 70% din valoarea totala a bunurilor de larg consum, potrivit unui studiu GfK din primele noua luni ale lui 2007. Spre deosebire de structura retailului la nivel national, in Capitala hipermarketurile detin cea mai mare pondere dintre toate formele de comert (38%), in crestere sustinuta de la an la an Al doilea loc pe piata capitalei este adjudecat de supermarketuri in 2007, segment caracterizat printr-o stabilitate a importantei in ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO