Companii

Hirsch: Facem inca o fabrica de polistiren in partea de sud, pentru a avea acces mai usor la Bulgaria

Hirsch: Facem inca o fabrica de polistiren in partea de sud, pentru a avea acces mai usor la Bulgaria
23.10.2006, 20:02 690

Introducerea certificatului de performanta energetica al cladirilor din Romania si dezvoltarea pietei constructiilor imobiliare a generat o crestere a productiei de polistiren pe piata romaneasca la 18 mii de tone in 2005, iar anul acesta se estimeaza ca se va atinge un nivel al productie de peste 30 de mii de tone.
Pe fondul acestor schimbari companiile internationale s-au hotarat sa investeasca in productie.
"Nu ne-am decis deocamdata pentru o locatie anume, insa vrem sa fie in partea de sud a tarii, pentru a avea mai usor acces pe piata din Bulgaria. Decizia finala va fi luata anul viitor si va depinde mai ales de evolutia pietei romanesti pe segmentul de izolatii, dar si de ambalaje", a declarat pentru ZF Transilvania Peter Grabuschnig. Potrivit acestuia, noua fabrica va produce polistiren expandat utilizabil in termoizolatii, dar si polistiren pentru ambalaje, divizie care in acest moment nu este prezenta in Romania.
Grupul austriac Hirsch Servo AG a demarat la mijlocul lunii august productia la fabrica Hirsch Porozell destinata realizarii de polistiren expandat, situata in localitatea Rascruci, judetul Cluj. Unitatea de productie are o capacitate anuala de 360.000 de metri cubi, iar investitia totala a fost de aproximativ 4 milioane de euro.
"Aceasta investitie face parte din strategia noastra de extindere in Europa Centrala si de Est. Preturile ridicate la energie au determinat o crestere puternica a cererii pentru izolatiile din polistiren, precum si un interes mai mare pentru standardele occidentale de izolare externa a cladirilor. Acesta este motivul pentru care am ales sa investim si in Romania", a mai declarat Peter Grabuschnig.
Acesta a mai spus ca a optat pentru judetul Cluj, ca locatie pentru prima fabrica din Romania, la sugestia unchiului sau, Gunther Krametter, care, cu cativa ani in urma, in calitate de director general al Rondo AG, construise o fabrica de carton ondulat in zona.
Productia realizata in Romania va fi destinata in totalitate pietei interne, compania avand in acest moment o retea proprie de agenti de vanzari. Hirsch-Servo Romania estimeaza ca, pana la sfarsitul acestui an, vanzarile vor ajunge la aproximativ 500.000 de euro. "Estimam ca, dupa ce vom ajunge sa lucram la capacitate maxima, vanzarile noastre anuale vor atinge cifra de 9 milioane de euro", considera Grabuschnig, care este si directorul general al diviziei de procesare EPS in cadrul Hirsch Servo AG. El a mai spus ca, din punct de vedere economic, decizia de a investi in Romania a fost influentata de evolutia semnificativa a pietei de polistiren, in 2005 productia crescand cu 80% fata de 2004.
In opinia lui, piata de polistiren expandat va creste considerabil in urmatorii ani, in conditiile in care acest produs este unul dintre cele mai ieftine mijloace de izolare a imobilelor. "Capacitatea de productie a fabricii din Cluj este de 360.000 de metri cubi, iar in primul an estimam ca vom produce la o capacitate de 60.000, urmand sa atingem nivelul maxim in 3-4 ani", a mai declarat Grabuschnig. In fabrica din Romania lucreaza deocambdata 20 de angajati, urmand ca in momentul in care punctul de productie va fi la capacitate maxima, numarul de angajati sa se dubleze.
"Cererea va creste si mai mult odata cu intrarea in vigoare a Directivei UE privind performanta energetica a cladirilor, in 2009. Dupa aceasta data, va fi obligatorie obtinerea unui certificat termic pentru toate constructiile noi, precum si pentru cele care fac obiectul unor tranzactii de vanzare-cumparare sau de inchiriere. In Austria, a fost deja emis un numar mare de astfel de certificate, deoarece, in multe landuri, acordarea unor imprumuturi pentru cei care isi cumpara prima locuinta este conditionata de respectarea prevederilor energetice", a precizat Peter Grabuschnig.
Produsele din EPS au o gama larga de aplicatii, de la ambalaje de protectie, ambalaje expandate in forme, pana la izolatii pentru constructii sau placi modulare pentru incalzire in pardoseala.
Un alt domeniu de activitate al Hirsch Servo este cel al constructiilor de masini si instalatii pentru procesarea polistirenului expandat.
Grupul Hirsch Servo AG este unul dintre cei mai mari producatori europeni de polistiren expandat (EPS) si este listat la bursa din Viena. Grupul are unitati de productie in Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Italia si Romania. Pe langa fabrica din Austria, Hirsch mai are trei fabrici in Ungaria si cate doua in Polonia si Slovacia. Grupul a incheiat anul financiar 2005/2006 cu o cifra de afaceri totala de 68,7 mil. euro, 44,8 mil. euro fiind realizate de divizia de procesare EPS.

Piata in crestere
Piata pe domeniul izolatiilor din polistiren este estimata la aproximativ 32 mil. euro, iar rata anuala de crestere este de circa 40%. Principalii producatori autohtoni pe acest domeniu sunt companiile Austrotherm, Swisspor, Arcon si compania clujeana Isopor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO