Companii

Hirsch mizeaza pe vanzari de polistiren de 9 milioane de euro

19.03.2007, 23:18 29

Compania Hirsch Porozell, parte a grupului austriac Hirsch Servo AG, si-a bugetat pentru acest an investitii de aproximativ 1,2 milioane de euro (4,5 milioane de lei), pentru extinderea capacitatilor de productie ale fabricii de polistiren expandat de la Rascruci, judetul Cluj.
Unitatea de productie are o capacitate anuala de 360.000 de metri cubi, iar in urma investitiilor planificate pentru acest an, Hirsch Porozell va ajunge sa utilizeze aproximativ 80% din capacitate. Grupul austriac a inceput sa produca in Romania in septembrie 2006, in urma unei investitii de peste 4 milioane de euro.
"Am incheiat anul cu o cifra de afaceri de 850.000 de euro (3 milioane de lei), in conditiile in care am beneficiat doar de 3 luni de vanzari, fiind bine cunoscut faptul ca, incepand cu luna decembrie, cererea pentru polistiren expandat scade cu 70%", a declarat pentru ZF Transilvania Mircea Popescu, directorul general al Hirsch Porozell Romania.
Conducerea companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 3,4 milioane de euro (12 milioane de lei). "Mizam pe cresterea pietei constructiilor, dar si pe comportamentul utilizatorilor acestui material, in sensul ca speram ca beneficiarii finali si firmele care realizeaza termoizolarea cladirilor sa utilizeze o grosime de minim 10 cm pentru panourile din polistiren", a precizat Mircea Popescu.
Conducerea Hirsch Porozell Romania estimeaza ca, in momentul in care fabrica va lucra la capacitate maxima, vanzarile anuale vor atinge cifra de 9 milioane de euro.
In opinia acestuia, piata de polistiren expandat este intr-o crestere semnificativa si atrage constant noi jucatori. "Din pacate, multi dintre ei nu respecta standardele, ceea ce duce la scaderea increderii consumatorilor in polistirenul expandat, in general. Acest fenomen s-a petrecut si in alte tari din Europa de Est, precum Polonia, iar consecintele sunt greu de evaluat", a mai declarat directorul general Hirsch Porozell Romania.
Acesta a mai spus ca, daca piata romaneasca se va confrunta cu aceleasi probleme precum tarile est-europene, acest lucru va genera o scadere a vanzarilor de polistiren expandat. "O solutie pentru contracararea acestui fenomen este o mai buna educare a pietei. Daca se va reusi acest lucru estimam ca in urmatorii ani piata va creste considerabil, mai ales odata cu intrarea in vigoare a Directivei UE privind performanta energetica a cladirilor in 2009", a precizat Popescu.
Productia realizata in Romania va fi destinata in totalitate pietei interne, compania avand in acest moment o retea proprie de agenti de vanzari.
Grupul HIRSCH Servo AG este unul dintre cei mai mari producatori europeni de polistiren expandat (EPS) si este listat la Bursa din Viena. Grupul are unitati de productie in Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Italia si Romania.
Piata pe domeniul izolatiilor din polistiren este estimata la aproximativ 32 de milioane de euro, iar rata anuala de crestere este de aproximativ 40%, procent care ar putea creste odata cu introducerea noilor norme de eficientizare energetica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO