Companii

Holcim a investit 3 mil. euro pentru utilizarea deseurilor in ciment

15.12.2004, 00:00 120

Holcim Romania, filiala locala a grupului elvetian de materiale de constructii, a investit pana acum 3 milioane de euro in modernizarea liniilor de productie a cimentului de la fabricile sale din Campulung (Arges) si Alesd (Bihor) pentru utilizarea a peste 100 de tipuri de deseuri la procesul de productie a cimentului, au anuntat reprezentantii companiei.
"Printre deseurile care pot fi acum co - incinerate in cuptoarele fabricilor de ciment ale Holcim Romania se numara deseurile petroliere (de la uleiuri uzate si emulsii ale acestora pana la gudroane si pamant contaminat), deseurile de plastic, hartie - carton, textile, piele, ambalaje (deseuri industriale sau provenite de la sortarea deseurilor menajere), deseurile de cauciuc (inclusiv anvelope uzate), de lemn, compusi organici proveniti din industria chimica sau namoluri de la epurarea apelor", afirma Markus Wirth, country manager Holcim Romania.
Grupul elvetian a intrat pe piata cimentului din Romania in 1997. Holcim dispune acum de trei fabrici - Campulung, Alesd si Turda, controland aproximativ o treime din piata interna a cimentului, concurand foarte strans cu Lafarge Romcim si CarpatCement Holding Romania.
Cei trei producatori de ciment au investit masiv in ultimii ani in masuri de protectie a mediului si reducere a emisiilor. In vara, Carpatcement Holding Romania a trecut la utilizarea deseurilor in procesul de productie a cimentului, pentru a-si reduce astfel costurile cu combustibilii conventionali.
Potrivit oficialilor Holcim, serviciile de mediu de co-procesare (pre-tratare si co-incinerare) deseuri oferite initial de catre Ciment Campulung pentru reziduurile petroliere au fost extinse pentru o gama mult mai larga de deseuri, ca urmare a investitiilor realizate anul acesta, atat la Campulung, cat si la Alesd.
Holcim a investit pana acum peste 270 milioane euro in Romania, deruland operatiuni pe pietele de ciment, betoane si agregate.
Vanzarile anuale de ciment pe piata romaneasca sunt de aproximativ 5 milioane tone, ceea ce ar corespunde unei valori de aproximativ 250 milioane euro.
Holcim a derulat unul dintre cele mai ambitioase proiecte de pe piata, investind peste 70 mil. euro in reutilarea si modernizarea pe scara larga a fabricii dce la Alesd, singurul producator de ciment alb din Romania. Fabrica a fost cumparata de catre elvetieni in 2000 de la Lafarge (Franta), care o preluase in 1997 la privatizarea Romcim.
Holcim Romania a realizat in 2003 o cifra de afaceri de circa 100 mil. euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO