Companii

Holcim: Cresterea anuala a pietei de ciment de 15-25% poate sta la baza unei noi investitii intr-o fabrica

09.05.2008, 19:51 24

Holcim Romania, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii din Europa, estimeaza pentru acest an afaceri in crestere cu circa 25% fata de 2007 si spune ca blocarea marilor proiecte de infrastructura din cauza alegerilor nu va duce la incetinirea ritmului de crestere.
"Chiar daca anul acesta se va resimti o oarecare scadere a ritmului de realizare a marilor proiecte de infrastrucuta, acest lucru nu ne va afecta afacerile datorita mai ales ritmului de dezvoltare a segmentului imobiliar, al necesitatii de materiale de constructii pentru noi case, dar si pentru cladirile de birouri. Cred ca vom inregistra un ritm de 25% atat pe partea de volume, cat si ca valoare a afacerilor", spune Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania.
In acelasi timp, cresterea afacerilor companiei va fi sustinuta si de punerea in functiune intr-o luna a unei noi linii de productie la fabrica de la Campulung, dupa o investitie de aproximativ 180 mil. euro. Astfel, compania ar putea ajunge la afaceri de aproximativ 360 mil. euro in 2008, sustinute in special de dezvoltarea segmentului imobiliar.
Totodata, reprezentantul Holcim spune ca un ritm de crestere al pietei de ciment locale de 15-25% este sustenabil pentru urmatorii cinci ani, lucru care poate sta la baza unei noi investitii intr-o alta capacitate de productie.
Un alt factor care va sustine cresterea afacerilor Holcim va fi punerea in functiune a noii linii de productie de la Campulung.
"Intr-o luna vom pune in functiune noua linie de productie, urmand ca pana in prima jumatate a anului viitor investitia sa fie completata si de realizare unei noi linii de cale ferata", explica Wirth. Acesta a precizat ca in ceea ce priveste rezultatele pe anul trecut a avut loc o crestere a profitului operational, dar ca rezultatul net a fost mai mic decat cel inregistrat in 2006.
In ceea ce priveste cresterea capacitatii de productie, reprezentantii Holcim spun ca ar obtine o capacitate suplimentara de 10-15% daca in cimentul produs s-ar accepta o cota mai mica de clicher (material obtinut din prelucrearea materiei prime, utilizat ulterior in fabricarea cimentului - n.r.). Legislatia actuala nu permite insa utilizarea acestui tip de ciment in lucrarile de constructie, ciment care ar permite si o reducere semnificativa a emisiilor de dioxid de carbon, dar in prezent se poarta discutii cu autoritatile pentru acceptarea acestui tip de produs cu un continut scazut de clincher.
Compania va investi anul acesta doua milioane de euro in proiecte pentru protejarea mediului inconjurator, investitie similara cu cea din 2007. In intervalul 1998-2007, compania a investit peste 26 mil. euro in astfel de proiecte. In afara de investitiile de mediu, compania va aloca 35 mil. euro in modernizarea unitatilor de productie, construirea de noi statii si extinderea flotei de camioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO