Companii

Horia Ciorcila si Octavian Radu si-au facut editura de business

Horia Ciorcila si Octavian Radu si-au facut editura de business
07.07.2009, 20:47 73

Horia Ciorcila, unul dintre fondatorii Bancii Transilvania, si omul de afaceri Octavian Radu, care controleaza RTC Holding, si-au facut o editura de business, in urma unei investitii de 150.000 de euro, intrand astfel pe un segment de nisa care aduce maxim 5% din incasarile totale de 80 mil. euro de pe piata de carte.

Editura de business Injoy Books, infiintata in urma cu o luna, a publicat pana acum sase titluri de business, printre care se afla "Warren Buffet se destainuie", "100 de personalitati care au definit piata" sau "Singurele trei intrebari care conteaza", intr-un tiraj mediu de 3.000 de exemplare, cu un pret de 79 sau 89 de lei (18-21 de euro) pe exemplar.
Cartile de business reprezinta o nisa pe care concureaza foarte putine edituri pe piata romaneasca, pe langa Injoy Books, fiind active si editurile Brand Builders sau Publica, cu afaceri de 400.000 de euro anul trecut si cu 40 de titluri noi pe an. Astfel, valoarea pietei cartilor de afaceri se ridica la cel mult 4 mil. euro, in conditiile in care principalii jucatori estimeaza valoarea intregii piete la un nivel de 80 mil. euro anul trecut. Cu aceasta valoare, Romania se afla pe ultimul loc in Europa la consumul de carte, adica un roman cheltuieste in medie 3-4 euro anual, in timp ce in vestul Europei consumul de carte este de zeci de ori mai mare.
Editura Injoy Books distribuie cartile publicate in librariile Diverta si alte librarii, dar si in magazine precum Cora sau Carrefour si pe canale online, potrivit lui Flaviu Pastor, managerul de relatii publice si comunicare al Diverta.
Horia Ciorcila nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei. Omul de afaceri clujean a participat insa de-a lungul timpului in mai multe businessuri regionale, in cateva dintre ele, Astral - in telecom - sau Maestro - in industria alimentara - fiind asociat cu Dorel Goia, un alt om de afaceri clujean.
Dupa o luna de activitate editura Injoy Books a distribuit in unitatile de vanzare 10-11% din exemplarele tiparite, ceea ce inseamna 300-330 de titluri.
"Inca nu avem o situatie legata de vanzarile realizate catre utilizatorul final sau de incasarile inregistrate in prima luna de activitate", a precizat Pastor. Editura planuieste sa publice inca opt titluri pana la sfarsitul anului acesta.
Reprezentantii companiei nu au oferit date legate de incasarile pe care le asteapta anul acesta.
Cei mai mari operatori de pe piata de carte sunt la momentul de fata editurile generaliste si nu edituri specializate pe un anumit domeniu, precum Polirom, grupul All, Humanitas, editura Corint sau Curtea Veche, ce rulau afaceri cumulate de aproape 24 de milioane de euro anul trecut, in crestere cu circa 15% fata de anul anterior.
Daca editurile generaliste incaseaza cei mai multi bani, afacerile editurilor specializate pe carti de business sunt mult mai mici.
De exemplu, editura Publica, infiintata in 2007 si care este specializata pe editarea cartilor de business, a avut incasari de 400.000 de euro anul trecut, dar asteapta o crestere cu 20% a cifrei de afaceri anul acesta, in timp ce editurile generaliste estimau stagnare.
"Publicam in medie 3-4 titluri noi pe luna, ceea ce ar insemna un total de aproximativ 40 de noi titluri pe an. Daca in anul 2008 am publicat un numar de 19 titluri, in 2009 pana la acest moment avem deja 12 titluri noi publicate si inca aproximativ 20 in pregatire", a declarat Bogdan Ungureanu, executive manager al editurii Publica.
Selectia de carti a editurii acopera atat domenii precum management, leadership, marketing sau publicitate, incluzand autori celebri precum Alan Greenspan, Richard Branson, Tom Peters, John Maynard Keynes sau laureatul premiului Nobel in economie in 2008, Paul Krugman. "Tirajele noastre sunt in medie de 3.000 de exemplare, dar cu ocazii speciale, tirajele ajung si la 5.000 de exemplare", a spus el.
Legat de concurenta, Ungureanu spune ca in acest moment nu au concurenti directi, insa exista mai multe edituri generaliste ale caror portofolii includ si carti de business. "Avem cateva colectii de carti de afaceri, precum 'Inceput de cariera' sau 'All pentru intreprinzatori', insa aceste titluri aduc doar 6% din cifra noastra de afaceri", a declarat Gabriel Scanteia, CEO al grupului All Publishing, cu afaceri de 4,3 milioane de euro anul trecut.
Si editura Curtea Veche publica intr-o colectie de business cateva titluri, care genereaza sub 5% din cifra de afaceri, spune Iren Arsene, directorul editurii Curtea Veche, cu afaceri de 2,1 milioane de euro anul trecut.
Cele mai mari edituri de pe piata au avut scaderi ale vanzarilor cu 30-40% in primele trei luni ale anului si au redus si tirajele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO