Companii

Horia Manda: Am abandonat doua tranzactii in ultimele doua luni din cauza crizei

Horia Manda: Am abandonat doua tranzactii in ultimele doua luni din cauza crizei

Horia Manda: Nu am sa spun ca nu exista discutii cu eMAG. Discutam cu ei asa cum discutam cu extrem de multe companii, insa nu am preluat eMAG

08.12.2008, 18:10 50

Horia Manda, care coordoneaza fondurile de investitii Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) si Balkan Accession Fund (BAF), care detin participatii la opt companii, spune ca a abandonat in ultimele luni doua dintre cele trei tranzactii pe care estimase ca le va finaliza spre sfarsitul acestui an.
"Am abandonat doua tranzactii in ultimele doua luni din cauza crizei, in timp ce cu a treia mergem inainte. Una dintre tranzactiile abandonate era in domeniul serviciilor financiare. Avem o tranzactie care probabil se va finaliza pana la sfarsitul anului si alte trei in diverse stadii", a spus Horia Manda, managing partner al Axxess Capital, companie care administreaza fondurile RAEF si BAF. Decizia de renuntare la aceste tranzactii a avut la baza o reevaluare a ritmului de crestere pentru sectoarele in care companiile activau in 2009.
"Ne-am revizuit asteptarile de crestere pentru acele sectoare, si companii. Asta nu inseamna ca am abandonat respectivele industrii, dar este foarte dificil sa argumentezi o investitie pe baza datelor istorice, in momentul in care devine clar ca performantele sectorului si ale respectivei companii vor fi serios afectate in 2009", a explicat omul de afaceri. Printre cele mai recente investitii ale fondurilor conduse de Horia Manda se numara Capa Finance (institutie financiara nebancara), Industrial Access (companie de inchirieri de echipamente), Eco Energ Lemn (produce microbrichete din deseuri lemnoase).
In luna octombrie, Frigoholding, companie controlata indirect de BAF, a primit avizul Consiliului Concurentei in vederea dobandirii controlului unic al Frigotehnica, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de echipamente frigorifice. "Nu am preluat inca Frigotehnica", a spus Manda.
Ulterior, in piata au aparut informatii potrivit carora fondurile coordonate de Manda ar fi achizitionat pachetul majoritar de actiuni al eMAG, cel mai mare retailer online din Romania. Omul de afaceri a confirmat interesul pentru eMAG, insa a negat incheierea unei tranzactii. "Nu am sa spun ca nu exista discutii cu eMAG. Discutam cu ei asa cum discutam cu extrem de multe companii, insa nu am preluat eMAG", a explicat Manda.
RAEF si BAF sunt printre cele mai active fonduri de investitii pe piata locala, intr-o perioada in care industria de private equity este mai mult in tatonare, asteptand in continuare scaderea valorii activelor.
"Atitudinea fondurilor de investitii este de expectativa, dar nu este neaparat determinata de preconizata scadere a pretului activelor in cursul anului viitor. Cred ca toata lumea se uita la ce se va intampla vizavi de actiunea sau non actiunea guvernamentala, pe ce program si buget ne putem baza in urmatorii ani", este de parere Manda. Iar relansarea pietei de fuziuni si achizitii, care a scazut in al treilea trimestru din acest an la mai putin de un miliard de euro fata de circa 3 mld. euro in aceeasi perioada din 2007 va depinde intr-o mare masura de acesti factori.
"Daca nu va exista o actiune coerenta din partea Guvernului, criza si perioada vestilor rele se pot prelungi foarte mult. Daca insa semnalele vor fi clare si investitorii vor avea o perceptie pozitiva asupra actiunilor guvernamentale, probabil ca incepand cu partea a doua a anului s-ar putea sa vedem o revenire a interesului", a mai spus Manda.
 
Cititi un interviu cu Horia Manda in numarul de maine al ZF
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO