Companii

Horia Manda, RAEF: Romania a devenit o piata a cumparatorilor, iar evaluarile incep sa fie bazate pe date care se pot justifica

Horia Manda, RAEF: Romania a devenit o piata a cumparatorilor, iar evaluarile incep sa fie bazate pe date care se pot justifica

Horia Manda, senior vice president si chief investment officer al RAEF : In opinia mea, multe din tranzactiile din ultimii doi ani s-au bazat pe asteptari foarte optimiste si poate exagerate. In acest moment si in perspectiva imediat urmatoare, cei care au bani dicteaza cursul evenimentelor.

03.09.2008, 14:26 82

"Cred ca este un lucru bun, pentru ca se ajunsese la o supraincalzire a pietei achizitiilor reflectata printr-o crestere excesiva si nesustenabila, atat a pretului proprietatilor imobiliare cat si a pretului actiunilor sau companiilor. Restrangerea accesului la finantarea de tip bancar a adus lucrurile cu picioarele pe pamant si va continua sa influenteze preturile acestor active", spune Manda intr-un interviu acordat ZF.
Manda coordoneaza echipa RAEF, un fond de tara dedicat Romaniei, dar si pe cea a BAF, un fond cu expunere in state precum Bulgaria, Ucraina, tarile din Balcanii de Vest, Moldova si Albania. Achizitiile pe care le va face prin intermediul celor doua fonduri au fost estimate la circa 40 mil. euro in 2008.
"Cred ca piata imobiliara se va debloca prin diminuarea preturilor. Cei care s-au imprumutat pentru a realiza anumite constructii, risca foarte mult daca nu se acomodeaza. La fel se intampla si in cazul altor activitati. Piata noastra de capital este una speculativa, nu are investitori pe termen lung. Toate pietele au cazut in toata lumea, dar unele nu mai sunt in cadere, chiar daca nu au revenit la nivelul de anul trecut. Multi au renuntat la IPO-uri si fie nu isi vor finanta planurile de dezvoltare, fie vor recurge la alte surse. Aceste surse pot fi si fondurile de investitii", a adaugat Manda.
Pe termen mediu si lung, a continuat seful RAEF, datorita unor probleme cum sunt cele cu infrastructura, Romania devine ineficienta, cresc costurile cu materiile prime, energia, precum si cele cu forta de munca.
"Vor fi din ce in ce mai dificile deciziile pentru investitiile straine si exista pericolul diminuarii acestora. De asemenea, lipsa de crestere din Europa, va duce si la o scadere a fondurilor trimise de romanii din strainatate acasa, iar toate aceste cauze vor afecta si pune in pericol finantarea deficitelor in Romania, cu efect direct asupra cursului de schimb si a inflatiei", a precizat Manda.
In legatura cu evolutia pietei locale de fuziuni si achizitii (M&A) din acest an, Manda este rezervat.
In ultima perioada in piata opiniile au fost impartite: au fost analisti care sustineau ca piata locala nu a fost afectata de criza internationala, in timp ce altii au afisat o atitudine mai rezervata.
"Nu cred ca vom asista la o crestere substantiala a pietei de fuziuni si achizitii. Nu am vazut foarte multe tranzactii, iar cele incheiate, erau incepute de anul trecut. Daca vom cumula insa incertitudinile legate de situatia economica si alegeri, nu as fi foarte optimist in ceea ce priveste o crestere substantiala a pietei de M&A", este de parere Manda. In intervalul 2005-2007, piata locala de fuziuni si achizitii a fost influentata de privatizarile foarte mari din energie si servicii financiare, insa desi pe termen scurt nu este optimist, pe termen mediu si lung, Manda este de parere ca "vom asista la o crestere a acestei piete, in pas cu dezvoltarea economiei si consolidarile inerente in multe sectoare".
Printre ultimele investitii ale fondurilor conduse de Horia Manda se numara Capa Finance si Industrial Access.
RAEF impreuna cu BAF au cumparat in decembrie actiuni la Capa Finance, iar apoi au marit capitalul intr-o tranzactie de aproximativ 15 mil. euro, ajungand sa detina 99% din actiunile firmei de microfinantare.
In ultimele patru saptamani s-a realizat o noua majorare de capital de
4 mil. euro sub forma unui credit convertibil subordonat.
De asemenea, RAEF a mai investit intr-o fabrica de micro-peleti, langa Sighetul Marmatiei. Investitia este de peste 10 mil. euro, din care 5 mil. euro finantare sub forma de imprumut si aproximativ 5 mil. euro sub forma de equity. RAEF detine 70% din titlurile firmei.
Fabrica Eco Energ Lemn produce microbrichete din deseuri lemnoase, care sunt folosite atat pentru scopuri industriale, cat si pentru gospodarii individuale.
"Productia este adresata in prima faza exclusiv pietei externe (Germania, Austria), dar ne asteptam sa devina competitiva si pentru piata romaneasca in doi, trei ani de acum incolo", a spus Manda.
"In ceea ce priveste ultimele tranzactii incheiate cu fondurile pe care le administram, eu cred ca sunt la valoarea lor justa. In general, am fost reticenti in a plati valori exagerate in achizitiile pe care le facem tocmai din perspectiva anumitor ingrijorari legate de posibile schimbari ale conjuncturii economice sau a pietelor financiare. Poate ca aceste companii ar fi putut sa gaseasca anul trecut cumparatori care sa dea mai mult, dar noi nu am fi platit mai mult", spune Manda.
Situatia de pe piata locala de M&A este in prezent favorabila cumparatorilor, in contrast cu ce s-a intamplat in ultimii doi ani.
"Nu mai este o piata a vanzatorilor, iar evaluarile tind sa fie bazate pe date fundamentale, care se pot justifica. In opinia mea, multe din tranzactiile din ultimii doi ani s-au bazat pe asteptari foarte optimiste si poate exagerate. In acest moment si in perspectiva imediat urmatoare, cei care au bani dicteaza cursul evenimentelor", explica Manda.
Ambele fonduri, RAEF si BAF, au participatii la opt firme in Romania iar valoarea se ridica la 42 mil. dolari la RAEF si 15 mil. euro la BAF la 30 iunie.
"Am ramas consecventi sectoarelor de interes enuntate in numeroase randuri si in companii aflate intr-o faza accentuata de crestere, chiar daca dimensiunea acestor companii le situeaza in randul companiilor mici, cel mult mijlocii", a mai afirmat Horia Manda.
El mai spune ca in perioada urmatoare vor fi anuntate alte trei noi intrari in companii din domeniul serviciilor.
"In doua sau trei saptamani vom face publica o alta investitie pentru BAF, de
10 mil. euro. Mai sunt semnate si alte doua investitii, care cumuleaza 10 mil. euro. La aceste doua firme este vorba de pachete minoritare", a spus Manda, care a precizat ca una dintre firme este in domeniul serviciilor financiare.

Edy Spedition, cea mai mare companie din portofoliu

Edy Spedition, cea mai mare companie din portofoliul fondurilor coordonate de Horia Manda, si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 160 de milioane de euro, in crestere cu 50% fata de anul precedent.
Edy Spedition isi continua astfel ritmul de crestere de peste 50% inregistrat in ultimii ani. Compania a ajuns anul trecut la afaceri de 107 milioane de euro, iar marja EBITDA s-a situat la 17%, potrivit lui Horia Manda.
Balkan Accession Fund a intrat in actionariatul Edy Spedition in decembrie 2005 cu o participatie de 17,5%, care nu s-a modificat de la acea data. Firma este controlata in prezent de omul de afaceri Alin Popa.
Flota companiei a cunoscut o evolutie puternica in ultimii ani, ajungand la peste 1.000 de camioane, numar dublu fata de acum patru ani si a intrat recent pe piata din Polonia. In acest an, bugetul total de investitii, care include si achizitia de noi camioane, se ridica la 22 de milioane de euro.
"Pentru moment, compania nu intentioneaza sa mai atace si alte piete in afara de Polonia, iar in ceea ce priveste flota se intentioneaza stabilizarea la 1.000 de camioane. In acelasi timp, exista un plan sa intre pe noi servicii de transport", a precizat Manda. Anul trecut compania anunta extinderea pe transportul feroviar si fluvial, iar potrivit informatiilor disponibile pe site-ul companiei a fost infiintata in acest sens o noua firma - Edy Cargo. Edy si-a inceput activitatea anul trecut si in centrele logistice pe care le detine la Timisoara si Deva. Pe logistica au intrat in ultimii ani si alti competitori ai Edy Spedition, precum Lazar International, Dumagas sau Dunca Expeditii.
Cresterea mare din ultimii ani a propulsat compania Edy Spedition pe primul loc in topul transportatorilor. Infiintata in 1991, compania incepe colaborarea cu Coca Cola in 1994 si atrage in urmatorii ani clienti precum Interbrew (producatorul Bergenbier - actuala InBev Romania), Bramac, Procter&Gamble, Henkel Romania, Romstal, Kronospan, Saint Gobain Glass sau Michelin, potrivit informatiilor de pe site-ul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO