• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Companii

Hossu: Modificarea Codului Muncii permite Nokia să închidă fabrica, sindicatele nu pot face nimic

Hossu: Modificarea Codului Muncii permite Nokia să închidă fabrica, sindicatele nu pot face nimic

Autor: Geanina Sandu

29.09.2011, 14:46 298

Preşedintele Cartel Afla, Bogdan Hossu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, prin modificarea Codului muncii, Nokia poate închide fabrica de la Cluj fără a avea nicio responsabilitate faţă de angajaţi, toată sarcina fiind în grija statului român.

Hossu a explicat că închiderea fabricii Nokia era de aşteptat pentru că legislaţia românească derogă de responsabilitate întreprinderile, acestea neavând nicio răspundere dacă închid activitatea mutând grija la stat prin şomaj.

"Când Nokia a plecat de la nemţi a dat salarii compensatorii câţiva ani de zile. la noi nu va da nimic şi toată sarcina va cădea în grija statului", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a explicat că sindicatele nu pot face nimic în acest caz pentru că legislaţia nu le mai permite să protesteze în niciun fel. "Noi ca sindicate nu putem face nimic. Singurul protest pe care l-am putea face ar fi să cerem tuturor cetăţenilor români să nu mai cumpere produse Nokia. Nouă însă, în acest moment, legislaţia nu ne mai permite să facem nimic, este un mare faliment a unor politici de ocupare", a subliniat Hossu.

Liderul Cartel Alfa a menţionat că, cu toate că există un contract colectiv de muncă unic la nivel naţional unde sunt specificate unele drepturi ale angajaţilor, Ministerul Muncii a comis un abuz dând o circulară în toată ţara cum că acest contract colectiv de muncă nu mai este valabil până la 31 decembrie 2011, justificând acest lucru prin faptul că unele patronate pro-guvern au notificat că renunţă la acest contract, dar nu este vorba de acordul tuturor părţilor.

Hossu a mai spus că a iniţiat o acţiune penală împotriva Ministerului Muncii cu privire la acest abuz dar procurorul nu a dat niciun răspuns.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

"Nokia vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele cheie. Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate", se spune într-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.

Decizia face parte dintr-un pachet de măsuri suplimentare de aliniere a forţei de muncă şi a operaţiunilor.

"Închiderea fabricii de la Cluj şi ajustările aduse lanţului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajaţi asupra forţei de muncă", se spune în comunicat.

De asemenea, grupul va renunţa la alţi 1.300 de angajaţi din cadrul diviziei Location & Commerce.

Concedierile se adaugă la disponibilizările a 6.000 de angajaţi anunţate în aprilie, se mai arată în comunicat.

Măsura se încadrează în strategia companiei şi are rolul de a reduce costurile, de a eficientiza şi simplifica structura grupului, se spune în comunicat.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: