Companii

Hotelierii din Cluj sunt pesimisti si se asteapta ca gradul de ocupare sa scada si anul viitor

Hotelierii din Cluj sunt pesimisti si se asteapta ca gradul de ocupare sa scada si anul viitor
11.11.2009, 23:10 209

Hotelurile clujene au inregistrat in primele noua luni scaderide aproximativ 40% ale numarului de clienti, semn ca trenduldescendent inregistrat in ultimele luni continua.

Potrivit hotelierilor locali, criza in acest domeniu deactivitate este doar la inceput, scaderile urmand sa continue si inprimul trimestru al anului viitor, cand gradul de ocupare alhotelurilor locale ar putea ajunge la 10%-15%.

La Cluj peste 90% din numarul turistilor este reprezentat declientii de business, iar cererea pe segmentul de evenimente s-ainjumatatit fata de anul trecut. Conform estimarilor, crizafinanciara va aduce pana la finele anului o scadere a valoriipietei hoteliere locale de 15%-20%, pana la aproximativ 25 mil.euro. Anul trecut hotelierii clujeni au derulat afaceri pe o piataestimata la 30 mil. euro.

"In primele noua luni s-a mentinut trendul descrescatorinregistrat inca din anul 2008. Piata hoteliera clujeana treceprintr-o perioada dificila si credem ca aceasta situatie vacontinua si in urmatoarea perioada", a declarat Anca Popovici,sales&marketing manager Opera Plaza.

Opera Plaza, singurul hotel de cinci stele din Cluj-Napoca aflatin proprietatea fratilor Buzoianu, a inregistrat in primele noualuni un grad mediu de ocupare de aproximativ 66%, in scadere cu 12%fata de aceeasi perioada a anului trecut. Tot in aceasta perioadacifra de afaceri Opera Plaza a scazut cu 10% fata de intervalulianuarie-septembrie din 2008.

Reprezentantii hotelului din Cluj estimeaza pentru acest an ocifra de afaceri de 2,7 mil. euro, in scadere cu 10% fata de anultrecut.

Compania Transilvania Development (TD), controlata de omul deafaceri clujean Sorin Dan, firma care administreaza hotelurile depatru si respectiv trei stele City Plaza si City Central dinCluj-Napoca, a inregistrat in primele noua luni o cifra de afaceride aproximativ 1,5 mil. euro, in scadere cu peste 10% fata deperioada similara a anului trecut.

In primele noua luni din 2008 City Hotels a realizat vanzaritotale de peste 1,6 mil. euro. Gradul mediu de ocupare al celordoua hoteluri clujene in perioada ianuarie-septembrie din acest ana fost de 58%, in scadere cu 11% fata de aceeasi perioada a anuluitrecut.

"Toate segmentele din piata hoteliera locala au fost in scaderein primele noua luni ale anului. Minusurile acumulate in lunileanterioare nu au putut fi compensate de rezultatele bune obtinutepe finalul primului semestru", a declarat Cosmin Sindean, managerCity Hotels.

Transilvania Development estimeaza ca va realiza in acest an ocifra de afaceri de aproximativ 2 mil. euro, in scadere cu 13% fatade anul 2008, cand vanzarile City Hotels au fost de aproximativ 2,3mil. euro. Conducerea companiei prognozeaza pentru acest an un gradmediu de ocupare al celor doua hoteluri de circa 60%, in scadere cupana la 14% fata de anul trecut. In 2008 gradul mediu de ocupare alcelor doua hoteluri a fost de 74%.

"Cresterea cursului a reprezentat un avantaj doar pentru acelehoteluri care au stabilite tarifele de referinta in monedaeuropeana. Scaderea se va manifesta cu siguranta si anul viitoratat in ceea ce priveste evolutia gradului de ocupare, cat si aveniturilor", a spus Cosmin Sindean.

Hotelul Onix din Cluj-Napoca, aflat in proprietatea omului deafaceri Augustin Baciu, a inregistrat in primele noua luni un gradmediu de ocupare de 55%, in scadere cu 40% fata de aceeasi perioadadin anul trecut. In intervalul ianuarie-septembrie 2008, hotelul depatru stele din Cluj a avut un grad mediu de ocupare de 95%.Conducerea companiei AB Onix Hotel, administratorul hotelului Onix,estimeaza pentru acest an un grad mediu de ocupare al hotelului de45%-50%. AB Onix Hotel a realizat anul trecut o cifra de afaceri deaproximativ 1,6 mil. euro.

"Cea mai grea perioada pentru hotelieri va fi primul trimestrual anului 2010, fiindca recesiunea economica in domeniul hoteliereste abia la inceput. In conditiile de fata, credem ca vom realizain primele doua-trei luni din anul viitor un grad mediu de ocuparede 10%-15%. Speram ca incepand din toamna anului viitor sa aparaprimele semnale de revenire a pietei", a declarat Augustin Baciu,proprietarul companiei AB Onix Hotel.

Clientii hotelului Onix provin in special din segmentul debusiness.

Conducerea AB Onix Hotel a anuntat ca intentioneaza in momentulin care piata se va stabiliza sa investeasca in transformareaactualului hotel Onix intr-un hotel de cinci stele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO