Companii

Hotelul Moneasa din Arad, deţinut de fostul deputat Nicoară Creţ, scos la vânzare cu 5 milioane de euro

Hotelul Moneasa din Arad, deţinut de fostul deputat...

Autor: Andreea Tobias, Marian Buga

26.01.2015, 16:45 1022

Proprietarul complexului Hotel Moneasa, Nicoară Creţ, deputat în perioada 2000-2004, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că vinde afacerea pentru o sumă de aproximativ 5 milioane de euro negociabilă, spunând că la vârsta de 69 de ani vrea să-şi reducă activitatea la o pensiune.

Hotelul a fost construit în anii '80 şi face parte din cel mai mare complex turistic din staţiune, având şi o bază de tratament.

Nicoară Creţ a cumpărat complexul în 2005, în urma procesului de privatizare, plătind suma de 1,5 milioane de euro.

"L-am cumpărat cu un credit bancar înainte de boom-ul imobiliar, când se privatizase staţiunea, activele fiind vândute pe rând. A devenit o afacere de familie, însă pentru vârsta mea e prea mare. Dacă aş vinde, aş face cel mult o pensiune, pentru a avea totuşi o activitate”, a spus fostul parlamentar.

Nicoară Creţ spune că hotelul are un grad mediu de ocupare de 75 la sută pe an.

”Vara este plin, nu facem faţă cererii. Cam 75 la sută dintre clienţii noştri sunt pensionari care vin cu bilete de tratament. În rest, sunt turişti ai staţiunii sau clienţi care organizează la noi evenimente, de la nunţi la banchete”, spune proprietarul.

Cifra de afaceri a complexului este de aproximativ 3 milioane de lei pe an, conform deputatului.

”La această cifră de afaceri avem un profit cam de zece la sută, care ne permite şi mici investiţii. Suntem la zi şi cu ratele bancare”, spune Nicoară Creţ.

Hotelul, cu o amprentă la sol de 1.500 de metri pătraţi, are patru etaje şi 94 de camere de cazare, dar şi două restaurante cu un total de 270 de locuri.

Baza de tratament a complexului ocupă 1.300 de metri pătraţi şi are inclusiv puţuri proprii de apă termală.

Complexul se vinde cu terenuri aferente de peste 15.000 de metri pătraţi.

Fostul deputat spune că există tratative cu trei investitori care doresc să preia afacerea, unul fiind din străinătate.

”Tratativele durează pentru că piaţa merge greu. Fiecare dintre cei trei investitori se declară foarte interesaţi. Staţiunea are perspective foarte bune, fiind unul din cele patru locuri din Europa în care concentraţia de ioni negativi din aer este peste 1500 de unităţi pe centimetru cub, zona fiind foarte bună pentru tratarea bolilor sistemului nervos”, spune omul de afaceri

Staţiunea Moneasa are peste o mie de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni, vile şi o tabără pentru elevi.

Staţiunea Moneasa este situată la poalele Munţilor Codru-Moma, la 100 de kilometri de municipiul Arad. Apele termale exploatate aici au o temperatură de aproximativ 35 de grade şi sunt bicarbonatate, calcice, magnezice şi sodice, fiind considerate benefice în tratamentul afecţiunilor sistemului nervos central şi periferic, sistemului locomotor, în tratarea reumatismului sau a unor afecţiuni ginecologice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO