Companii

Hotelul Ritz-Carlton, închisoarea de lux a prinţilor saudiţi şi oamenilor de afaceri din Arabia Saudită, a fost redeschis publicului larg. Cum arată apartamentul de lux în care a stat prinţul miliardar care este unul din cei mai bogaţi oameni ai planetei

Intrarea hotelul Ritz-Carlton

Foto hotel Ritz-Carlton

Autor: Răzvan Botea

18.02.2018, 18:36 352

Hotelul Ritz-Carlton s-a redeschis publicului larg după ce autorităţile din capitala Arabiei Saudite, Riad, l-au folosit pe post de închisoare pentru miliardarii saudiţi, scrie The Wall Street Journal.

După ce a fost chemat de către regele Salman la Hotelul Ritz-Carlton din Riad, o figură proeminentă din Arabia Saudită a crezut că va fi primit în cadrul unei audienţe regale. În schimb, s-a trezit dus într-o cameră de hotel de către oameni înarmaţi şi i-a fost luat telefonul mobil .

”Mi s-a zis că voi sta aici o vreme”, îşi aminteşte omul.

În următoarele 99 de zile, guvernul saudit a închis hotelul Ritz şi a reţinut 381 de persoane care şi-au ispăşit sentinţa în clădirea hotelului. Aceasta a fost o campanie fără precedent împotriva corupţiei şi în care cetăţeni de elită au fost puşi sub acuzare.

Hotelul Ritz s-a redeschis duminică, marcând sfârşitul unei faze şi începutul unei noi ere incerte pentru cel mai mare exportator de petrol din lume. Primii musafiri care au ajuns au constatat că nu s-au schimbat foarte multe.

Hotelul simbolizează acum faptul că  Arabia Saudită încă se diferenţiază de restul lumii, în condiţiile în care conducerea statului a făcut o încercare de reorganizare a societăţii, acordând noi libertăţi femeilor, moderând practica islamistă şi încercând să diminueze orientarea puternică spre petrol a pieţei sale.

Luând în vizor oameni de afaceri audiţi cu legături puternice cu occidentul şi punând sechestru pe bunurile acestora, fără a se detalia în mod public acuzaţiile în afară de „corupţie”, s-au ridicat întrebări asupra sistemului judiciar.

„Presupunerea mea este că numele Ritz va fi întotdeauna asociat cu o închisoare de lux saudită”, a spus Simon Henderson de la Institutul pentru Orientul Apropiat din Washington.

În timpul interogatoriilor, un om de afaceri saudit s-a confruntat cu întrebări despre documentele care prezentau activele sale financiare.  Acesta a precizat că i s-au dat foarte puţine detalii, în afară de faptul că face parte dintr-o investigaţie de corupţie şi că ar putea scăpa dacă se conformează, lucru pe care l-a şi făcut, partenerii acestuia de afaceri fiind aduşi pentru a putea depune mărturie împotriva lor.

„Nu se aşteptau la asta”, spune omul de faceri.

Oficialii arabi spun că Ritz a fost un instrument pentru a combate corupţia, un efort popular care a adus guvernului 106 mld. dolari.

„Conducerea Regatului Arabiei Saudite este dedicată eradicării corupţiei pentrua  asigura transparenţa, prosperitatea şi un mediu de afaceri sănătos”, a spus Fatimah Baeshen, un purtător de cuvânt al ambasadei Arabiei Saudite la Washington.

Unii analişti vestici au numit această mişcare ca una de preluare a puterii de către fiul regelui Salman, Mohammed bin Salman, care a fost numit prinţ încoronat în iunie.

Printre locuitorii bogaţi, puternici şi faimoşi ai hotelului s-a aflat şi prinţul Al-waleed bin Talal, cel mai bogat om de afaceri al ţării; Bakr bin Laden, magnatul construcţiilor; Waleed bin Ibrahim, cel care deţine cea mai mare companie media a naţiunii, precum şi ministrul economiei şi alţi secretari de stat.

Preţul şederii a fost mare. Construit în 2011, hotelul are mai mult de 500 de camere, inclusiv 48 de apartamente prezidenţiale, o unitate medicală şi măslini vechi de 600 de ani.

La momentul în care hotelul s-a transformat în închisoare, o parte din personal a fost relocată în alte unităţi ale complexului hotelier, iar o parte a fost trimisă în concediu cu reducerea salariilor.

Un purtător de cuvânt al Marriott International, care conduce hotelul Ritz-Carlton, a spus vineri că hotelul va reîncepe activităţile normale începând cu duminică, 11 februarie.

Procurorul general al Arabiei Saudite, Sheikh Saud al-Mojeb, a spus la sfârşitul lui ianuarie că cei mai mulţi dintre cei 381 de deţinuţi au fost eliberaţi după ce autorităţile au stabilit fie că nu există destule dovezi de corupţie, fie au ajuns la un aranjament financiar pentru a acoperi prejudiciul.

Prinţul Al-waleed a fost închis pentru aproape trei luni, iar autorităţile au pretins o sumă de peste 6 mld. dolari. Cifra a fost mai mare decâ posibilităţile prinţului, iar acesta a fost eliberat săptămâna trecută, în urma unei înţelegeri financiare care nu a fost făcută publică, spun persoane familiare cu situaţia.

Până la sfârşitul lunii ianuarie, majoritatea deţinuţilor au fost eliberaţi sau au fost mutaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO