Companii

Hotelurile Clujului au pierdut peste 60% din clienti

04.08.2009, 17:56 22

Piata hoteliera clujeana isi continua trendul descendent inregistrat in ultimele luni. In contextul in care peste 90% din turismul municipiului Cluj este reprezentat de turismul de business, iar criza financiara a afectat in mare masura activitatile economice locale, gradul de ocupare a hotelurilor a scazut la nivelul din 2007.

Conform principalilor jucatori din piata hoteliera locala, in acest an scaderile ar putea depasi 15%, comparativ cu anul 2008.

Hotelul Opera Plaza, singurul hotel de cinci stele din Cluj-Napoca, a inregistrat in primul semestru din acest an un grad mediu de ocupare de 65%, in scadere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Tot in aceasta perioada de timp cifra de afaceri a Opera Plaza a scazut cu 10% fata de primul semestru din anul trecut.

Reprezentantii Opera Plaza estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 2,7 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu 10% fata de anul trecut.

 

Scaderile au inceput in 2008

"Evolutia pietei hoteliere locale, care a inregistrat o usoara scadere inca de la finele anului 2008, a continuat pe acelasi trend descendent si in primul semestru al anului 2009. Pentru urmatoarele luni estimam o stagnare a pietei hoteliere cu o posibila scadere de pana la 5%", a declarat Anca Popovici, sales & marketing manager al Opera Plaza.

Oficialii Opera Plaza estimau la inceputul anului in curs un grad mediu de ocupare al hotelului pentru 2009 de aproximativ 70%, in scadere cu 6 procente fata de anul 2008.

Si conducerea companiei Transilvania Development (TD), firma care administreaza hotelurile de patru si, respectiv, trei stele City Plaza si City Central din Cluj-Napoca, a anuntat pentru primul semestru din acest an un grad mediu de ocupare al celor doua hoteluri de aproximativ 57%, in scadere cu 13% fata fata de perioada similara a anului trecut.

 

Incasarile scad cu 13%

Conducerea City Hotels estimeaza pentru acest an un grad mediu de ocupare al celor doua hoteluri de aproximativ 60%, in scadere cu pana la 14% fata de anul trecut.

"In a doua parte a anului piata isi va continua trendul descrescator, situandu-se undeva la nivelul anului 2007. City Hotel si-a revizuit in scadere estimarile pentru anul 2009, obiectivul nostru fiind in prezent un grad mediu de ocupare in 2009 de aproximativ 60% si un volum al incasarilor cu 13% mai mic fata de anul 2008", a declarat pentru ZF Transilvania Cosmin Sindean, manager al City Hotels.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO