Companii

Hotelurile din Bucuresti: scumpe, dar cele mai cautate din Europa

Hotelurile din Bucuresti: scumpe, dar cele mai cautate din Europa

Kurt Strohmayer, directorul general al hotelului JW Marriott

02.08.2007, 19:29 23

Hotelurile din Bucuresti au avut cel mai accelerat ritm de crestere a gradului de ocupare in primele sase luni ale acestui an, depasind metropole precum Londra, Moscova sau Istanbul. Capitala este pe locul patru in ceea ce priveste gradul de ocupare inregistrat in cele mai importante orase de pe batranul continent si se situeaza peste media europeana. Hotelurile din Capitala au inregistrat in primul semestru un grad de ocupare de 74,6%, in crestere cu 13,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, devansand astfel media europeana care a fost stabilita la un nivel de 67,1%. Londra (Marea Britanie), Z?rich (Elvetia) si Istanbul (Turcia) sunt singurele metropole situate peste Bucuresti in ceea ce priveste gradul de ocupare, potrivit studiului HotelBenchmark, elaborat de compania de servicii profesionale Deloitte. "Impactul aderarii la Uniunea Europeana coroborat cu extinderea operatiunilor pe care le deruleaza companiile straine aici au dus la aceasta crestere a gradului de ocupare in Capitala. Nu cred ca pana la sfarsitul anului vom mai vedea schimbari majore in ceea ce priveste valoarea gradului de ocupare. Aceeasi tendinta de stabilizare a pietei se va remarca si la nivelul anului 2008 mai ales tinand cont de faptul ca vor fi noi unitati deschise", a declarat Kurt Strohmayer, directorul general al hotelului JW Marriott, cel mai mare hotel de cinci stele din Capitala. Roxana Petrescu
La momentul actual, exista un deficit de oferta in ceea ce priveste locurile de cazare din Bucuresti. Potrivit directorului de la Marriott, o mare provocare cu care se confrunta in continuare industria hoteliera autohtona este umplerea camerelor in weekend.
Fruntasele studiului elaborat de Deloitte sunt hotelurile Londoneze care detin un grad de ocupare de 80,5%. Acestea sunt urmate de catre unitatile hoteliere din Zurich si din Istanbul care au grade de ocupare de 76,1%, respectiv 75%. Una dintre principalele provocari ale unitatilor hoteliere din Romania este lipsa turismului de weekend, 90% din incasarile hotelierilor fiind realizate prin interemediul turismului de afaceri.
Pe piata din Bucuresti activeaza sase hoteluri de cinci stele, cel mai mare si mai scump hotel fiind JW Marriott. In total, cele sase unitati cumuleaza peste 1.600 de camere.
Tarifele medii pe camera practicate de hotelurile din Bucuresti sunt in medie cu 30% mai mari decat cele din Bratislava, Budapesta sau Praga, potrivit studiului.
In ceea ce priveste tarifele medii in euro practicate de hotelurile din orasele care au participat la studiu pentru primul semestru al acestui an, Bucurestiul se claseaza pe locul opt, cu un tarif mediu de 116,3 euro pe camera, in crestere cu 5,3% fata de primele sase luni ale anului trecut. Cel mai scump oras din acest punct de vedere este Moscova unde tariful mediu pe camera este de 263 de euro, in crestere cu 15,9% comparativ cu primele sase luni din 2006.
Tarifele din Capitala sunt mai mari decat cele practicate la Budapesta, Praga sau Bratislava.
Cu toate acestea, Capitala a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere in ceea ce priveste gradul de ocupare in primele sase luni ale anului, devansand aceeasi perioada a anului trecut cu 13,1%.
"Bucurestiul a devenit una din pietele hoteliere cu cei mai mari indici de crestere, atat din punct de vedere al investitiilor hoteliere, cat si din punctul de vedere al gradului de ocupare perceput. Piata romaneasca devine din ce in ce mai interesanta pentru companiile internationale care, odata cu intrarea Romaniei in UE, isi deschid filiale pe piata locala. De asemenea, un interes crescand pentru piata hoteliera vine din partea marilor tour-operatori internationali cat si a companiilor aeriene low cost", spune Gratiela Badicu, director de marketing si vanzari in cadrul hotelului bucurestean de cinci stele Howard Johnson Grand Plaza Hotel.
In continuare, una dintre provocarilor hotelierilor locali este umplerea unitatilor in week-end, majoritatea incasarilor provenind din turismul de afaceri care se deruleaza in timpul saptamanii.
"Aderarea la UE va impulsiona si turismul de weekend. Sunt semnale extrem de pozitive din aceasta directie care se vor concretiza intr-o cerere mai mare din partea grupurilor de turisti pentru sfarsitul saptamanii", este de parere Franz Rattenstetter, directorul general al hotelului de cinci stele Crowne Plaza, detinut de omul de afaceri George Copos.
Alte orase central si est europene cum ar fi Budapesta (Ungaria), Bratislava (Slovacia), Praga (Cehia) au inregistrat rate negative fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"In Budapesta, de exemplu, se construiesc noi hoteluri. Pentru turismul local acesta este un lucru pozitiv, dar fiind la inceput, gradul de ocupare al acestor unitatI este foarte mic ceea ce reduce media", spune Strohmayer.
Desi reprezentantii Marriott si Crowne Plaza sunt de parere ca pana la sfarsitul anului nu vom asista la cresteri semnificative ale gradului de ocupare, estimarile Howard Johnson sunt mai optimiste.
"Gradul de ocupare va urma, fara indoiala, un trend ascendent si in partea a doua a anului. Este o estimare care se bazeaza in primul rand pe numarul cererilor de rezervari venite pana acum atat de la companii cat si de la tour operatori, dar si pe evenimentele de talie internationala (targuri, expozitii, congrese etc.) programate in aceasta toamna in Bucuresti", a mai precizat Badicu.
In legatura cu veniturile inregistrate pe camera, unitatile hoteliere din Bucuresti ocupa tot locul sapte in primul semestru al anului, cu un venit mediu de 86,7 euro, in crestere cu 19,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO