Companii

Hotelurile din Praga revin la viata dupa Kosovo si manifestatiile antiglobalizare

19.06.2001, 00:00 20



Dupa conflictul din Kosovo care a determinat o scadere a numarului de turisti si un summit bancar care a generat o multime de manifestari violente de protest in Praga, hotelurile din Cehia incep sa revina la viata.

Anul trecut, hotelierii din capitala ceha au beneficiat de pe urma unui numar record de turisti, pe fondul unei dezvoltari fara precedent a economiei globale si evenimentelor speciale legate de intrarea intr-un nou mileniu.

De fapt, toate firmele care activeaza in domeniul turismului au consemnat uin an foarte bun. Aproape 698 milioane de calatorii spre diverse destinatii internationale au fost organizate in 2000, cu 50 de milioane mai multe decat in anul precedent.

Aceasta rata de crestere nu a mai fost atinsa din 1992, cand turismul mondial a profitat de incheierea Razboiului din Golf.

"Anul trecut a fost o adevarata explozie", spune Daniel Senn, manager rezident la Movenpick Hotel din Praga. Hotelul, cu 400 de camere, a inregistrat un grad de ocupare mai mare cu 20% decat in anul precedent, relateaza The Prague Post.

Aceasta crestere a determinat conducerea sa mai angajeze 30 de salariati si sa-si imbunatateasca serviciile pentru a putea satisface pretentile celor 32.000 de clienti in plus fata de 1999.

Hotelul Movenpisk nu este singurul spatiu din Praga care a inregistrat o asemenea extindere a afacerii. Capitala Cehiei a consemnat anul trecut o crestere atat a numarului de oameni care au vizitat orasul, cat si a sumei medii de bani pe care acestia au cheltuit-o.

Gradul mediu de ocupare al hotelurilor din Praga a crescut cu 13%, ajungand la 74%, iar cifra de afaceri a acestora s-a majorat cu 33%, potrivit unui studiu al Andersen Consulting.

Praga este unul dintre cele cinci orase din lume care au inregistrat o majorare de peste 10% a gradului de ocupare a hotelurilor.

Celelalte localitati care au cunoscut o astfel de crestere sunt: Istanbul - care a avut de suferit in 1999 de pe urma dezastrelor naturale si instabilitatii politice -, Hanovra - care a gazduit Expo 2000, Moscova si Sankt Petersburg, se arata in studiul agentiei Andersen Consulting.

Cea mai mare crestere a numarului de turisti s-a inregistrat totusi in Asia de Sud-Est, dar Europa a fost adevarata performera pe plan mondial, atragand 403 milioane de vizitatori internationali, cu 25 de milioane mai mult decat in 1999.

Numarul ridicat de turisti care au vizitat vechiul continent poate fi explicat prin numarul record de evenimente, printre care se includ Expo 2000, campionatul european de fotbal, jubileul Vaticanului si intrunirea mixta a conducerii Fondului Monetar International si Bancii Mondiale din Praga.

Mai ales in cazul capitalei Cehiei, revenirea Europei Centrale intre preferintele turistilor este evidenta dupa un an 1999, cand calatorii se fereau sa treaca prin zona conflictului din Balcani.

Pentru turisti nu conta ca Praga este situata la 645 de kilometri de Kosovo si ca cele doua state nu au frontiera comuna. Un alt factor favorabil a fost vremea foarte placuta din mai si octombrie 2000, care a prelungit sezonul estival.

Cehia a beneficiat si de sansa extraordinara de a gazdui cea mai mare si cea mai prestigioasa conferinta din istoria recenta a tarii, intrunirea anuala a reprezentantilor FMI si BM.

Sume importante de bani au fost investite in renovarea hotelurilor, angajarea de noi forte de munca, precum si in echipamente pentru protectia demnitarilor.

Efectul celor 10 zile de conferinta asupra gradului de ocupare a fost limitat, insa a contribuit decisiv la majorarea preturilor pentru o camera, se arata in raportul Andersen Consulting. In medie, o noapte la hotel in Praga a costat 97 de dolari in 2000, cu 7% mai mult decat in anul anterior.

Multe hoteluri s-au plans ca nu au putut profita de unele oportunitati tocmai din cauza intrunirii FMI-BM, care a declansat o multime de proteste violente pe strazile capitalei Cehiei, dar sunt convinsi ca anii ce urmeaza vor fi foarte buni.

"Lumea credea ca al treilea razboi mondial va izbucni in Praga, dar cred ca vom beneficia pe termen lung, deoarece lumea a aflat acum ca la Praga se pot organiza conferinte ample", spune Senn de la Movenpick.

Nu toate cifrele sunt pozitive insa. Biroul de Statistica al Cehiei prezinta un alt tablou - cu toate ca veniturile obtinute de pe urma turistilor straini au crescut cu 5,4% in 2000, spatiile de cazare din Cehia au primit cu 1,2 milioane vizitatori mai putin decat in 1999.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO