Companii

Hotelurile Rex, Europa si Iaki ruleaza afaceri de peste 10 mil. euro pe litoral

Hotelurile Rex, Europa si Iaki ruleaza afaceri de peste 10 mil. euro pe litoral

Hotelul Rex

03.07.2008, 15:04 45

Trei dintre cele mai cunoscute hoteluri de pe litoralul romanesc, Iaki (detinut de fostul fotbalist Gheorghe Hagi), Rex (controlat de familia Adamescu) si Europa (George Copos), vor rula in acest an afaceri de peste
10 milioane de euro, circa 40% din aceasta valoare fiind inregistrata in lunile de vara iulie - august.
Avand in vedere capacitatea de care dispune, de 221 de locuri de cazare, hotelul Europa din statiunea Eforie Nord, aflat in proprietatea omului de afaceri George Copos, asigura circa 40% din rulajul celor trei unitati hoteliere.
Hotelul Europa si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 4,1 milioane de euro, cu 17% in plus fata de anul precedent.
"Veniturile estimate pentru lunile iulie - august vor reprezenta circa 35% din totalul rulajului pe anul in curs", a spus Dragos Negoita, directorul de comunicare al Ana Holding.
Hotel Europa a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,5 milioane de euro si un grad de ocupare de 46,5%, pentru anul acesta fiind prevazuta cresterea gradului mediu de ocupare cu circa 4%.
Hotelul Europa face parte din grupul Ana Hotels alaturi de Astoria, aflat tot in statiunea Eforie Nord, Crowne Plaza din Capitala si alte trei unitati hoteliere situate in Poiana Brasov.
Din veniturile inregistrate de Copos la hotelul Europa, circa 50% provin din cazare, in timp ce restul din evenimente, tratament balnear si alte activitati. "In cadrul hotelului Europa am amenajat incepand cu aceasta luna si un teren de mini golf si un poligon de tras cu arcul", a precizat reprezentantul Ana Holding.
Hotelul Iaki detinut de cunoscutul sportiv Gheorghe Hagi va rula in acest an afaceri de 3,4 milioane de euro, in timp ce unitatea hoteliera Rex, detinuta de familia Adamescu, va depasi trei miloane de euro, potrivit estimarilor ZF.
Potrivit Ministerului Finantelor, compania Mamaia S.A., in proprietatea careia se afla hotelul Rex, a inregistrat in 2006 afaceri de 2,4 milioane de euro. Familia Adamescu a achizitionat hotelul Rex in 2006 de la cunoscutul om de afaceri Viorel Paunescu si de la alti actionari, pentru 10 milioane de euro.
"In lunile iulie - august, care contribuie cu 40% la totalul veniturilor, ne asteptam la un grad de ocupare de 90%, fata de 78% anul trecut", a spus Iolanda Nanu, managerul hotelului Rex din statiunea Mamaia, fara a preciza insa cifra de afaceri estimata in acest an.
Pana nu demult, Rex a fost cel mai mare hotel de cinci stele de pe litoral, beneficiind de circa 100 de locuri de cazare.
Pe segmentul de cinci stele mai activeaza de anul trecut hotelul de cinci stele Saturn, care are o capacitate de 68 de camere, iar incepand cu acest an a devenit operational si hotelul Vega de cinci stele care se afla in statiunea Mamaia.
Cu cele 126 de spatii de cazare, hotelul Vega, o investitie de circa 10 milioane de euro a companiei Vega Turism, detinuta de Upetrom, va declasa ca numar de camere unitatea detinuta de familia Adamescu.
Cresterea veniturilor hotelierilor de pe litoral va veni in principal din cresterea gradului de ocupare, insa hotelierii au avut in vedere si o majorare de tarife de circa 5%. "Tarifele fata de anul trecut vor creste cu 6%", a spus reprezentantul hotelului Europa. Totodata, reprezentantii hotelului Iaki au prevazut o majorare a tarifelor de 5%.
Desi litoralul romanesc a pierdut in ultimii ani clienti in favoarea Bulgariei, unitatile de cazare de aici beneficiaza in continuare de un grad de ocupare ridicat in perioada verii si de cresteri de la an la an. Pentru a functiona tot timpul anului unitatile se concentreaza si pe organizarea de evenimente, marindu-si capacitatile in acest sens.
Numarul de turisti romani care vor alege sa-si petreaca vacantele de vara in statiunile de la Marea Neagra ar putea ajunge anul acesta la 1,4 milioane de persoane, in crestere cu 15% comparativ cu numarul de turisti inregistrat anul trecut, potrivit reprezentantilor de pe piata.
Totodata, potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, peste 120.000 de turisti straini vor veni in acest an pe litoralul romanesc, in special din tari precum Germania sau Franta.
De partea cealalta, din ce in ce mai multi romani prefera sa-si petreaca concediile in afara tarii, destinatiile de top ca numar de turisti atrasi fiind Turcia si Grecia.

Creste gradul de ocupare

Rex
Familia Adamescu a achizitionat hotelul in 2006 pentru 10 milioane de euro
Mamaia S.A., in proprietatea careia se afla hotelul Rex, a inregistrat in 2006 afaceri de 2,4 milioane de euro

Europa
Hotelul si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 4,1 milioane de euro, cu 17% in plus fata de anul precedent
Din veniturile inregistrate de Copos la hotelul Europa, circa 50% provin din cazare

Iaki
Hotelul, detinut de cunoscutul sportiv Gheorghe Hagi, va rula in acest an afaceri de 3,4 milioane de euro
Reprezentantii hotelului au prevazut o majorare a tarifelor de 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO