Companii

Hotelurile urmeaza supermarketurile in marile centre comerciale

Hotelurile urmeaza supermarketurile in marile centre comerciale

Click pentru imaginea marita

14.03.2008, 14:59 16

Aproximativ 1.500 de camere hoteliere de patru si cinci stele vor fi date in folosinta in urmatorii ani in proictele imobiliare, care vizeaza atat Capitala, cat si orase precum Cluj, Constanta sau Iasi.
Dupa ce hotelurile au impanzit in Capitala Calea Victoriei, bulevardul Mihail Kogalniceanu sau zona Pietei Presei Libere, dezvoltatrii le aduc acum si in proiectele imobiliare de anvergura.
Cel mai mare hotel intr-un complex imobiliar a fost anuntat de compania River Invest, care va dezvolta in cadrul proiectului Sema Parc din Capitala, un hotel de patru stele de 400 de camere, avand alocata in acest sens o suma de 25 de milioane de euro, potrivit unor declarati anterioare ale reprezentantilor companiei. Acesta va concura cu hoteluri de patru stele precum Ramada Nord, Novotel sau Sofitel, care sunt amplasate in zone cheie ale orasului. Intregul proiect Sema Parc va fi dezvoltat pe o suprafata de 42 de hectare pe locul fostei uzine Semanatoarea si va avea o suprafata construita de circa 66 de hectare.
Atat hotelul din cadrul Sema Parc, cat si cel din cadrul Dambovita Center, un alt mare proiect din Capitala, cunoscut si sub numele de proiectul Casa Radio, vor fi afiliate unor lanturi internationale. Hotelul din cadrul proiectului Dambovita Center va fi un hotel de lux de 300 de camere care ar putea fi trecut sub brand-ul de cinci stele Regent, al lantului Rezidor. Pe segmentul de cinci stele acest hotel va concura cu Marriott, Radison SAS, Crowne Plaza, Intercontinental, Howard Johnson sau Hilton si va aduce un aport important pe piata de cinci stele din Bucuresti, care insumeaza circa 2.000 de camere.
Pe lista hotelurilor din Bucuresti amplasate in proiecte de amploare se va adauga si cel din complexul Baneasa, cel mai mare proiect imobiliar din Capitala realizat in urma unei investitii de 2 miliarde de euro.
"Hotelul care se va construi in cadrul "viitorului business district al Capitalei", asa cum se contureaza inca de pe acum Baneasa Business&Technology Park, se afla in momentul de fata in faza de concept. Conceptul hotelului prevede o destinatie preponderent de business, de 4 stele, cu un numar de aproximativ 300 de locuri de cazare si respectiv 250 de camere", a spus Michael Lloyd, principal & managing partner in cadrul proiectului Baneasa.
Nici provincia nu va fi ocolita de hoteluri, dezvoltatorul Atrium Centers urmand sa dezvolte hoteluri in doua orase pe care le-a bifat pe harta proiectelor, Cluj si Satu Mare.
"Decizia noastra de a include un hotel in cadrul proiectului Atrium Centers Cluj s-a bazat pe o serie de factori determinanti, orasul Cluj se afla pe locul trei in topul celor mai populate orase din Romania, puterea de cumparare este a doua ca importanta din Romania, beneficiind de asemenea de o puternica concentrare a afacerilor", au spus reprezentantii Atrium Centers, care au precizat ca in a doua jumatate a acestui an vor hotari care va fi brandul international sub care va functiona hotelul. In acest moment singurul hotel de cinci stele din Cluj este Opera Plaza, detinut de proprietarii fabricii de dulciuri Feleacul, Octavian si Calin Buzoianu, insa si alte proiecte au fost anuntate pe acest segment.
"In acest moment, negociem cu cateva lanturi hoteliere internationale si in mod clar nu intentionam ca hotelul din cadrul proiectului Atrium Centers Cluj sa functioneze sub brand individual", au aduagat reprezentantii Atrium Centers. Acestia considera ca cel mai mare avantaj al proiectului Atrium Centers Cluj este reprezentat de locatia centrala a mallului, caracteristica pe care mizeaza si in cazul Atrium Centers Satu Mare.
"Atrium Centers Satu Mare este de asemenea un proiect multifunctional ce include un shopping mall si un hotel (high standard) cu aproximativ 90 de camere", au spus reprzentantii Atrium Centers, care au precizat ca termenul de finalizare a proiectului este sfarsitul lui 2009.
Alti doi dezvoltatori importanti de pe piata sunt Iulius Group si RED Project Management, in Iasi, respectiv Constanta.
Astfel, ansamblul Palas din Iasi, care este o investitie de peste 220 milioane euro a companiei Iulius Group, va cuprinde o zona rezidentiala, o zona comerciala, una hoteliera si o zona de birouri de clasa A. Reprezentantii companiei nu au dat insa informatii despre lantul la care va fi afiliat hotelul sau numarul de camere pe care il va avea acesta, intregul proiect urmand sa fie finalizat in ultimul trimestru din 2010.
In Constanta, RED va dezvolta in cadrul Trident Plaza un hotel de patru stele, numele lantului la care va fi afiliat nefiind deocamdata facut public.
Lista dezvoltatorilor imobiliari care iau in calcul hoteluri nu se va opri aici si nici lista oraselor vizate. Si la Timisoara fratii Cristescu urmaresc dezvoltarea unui hotel de patru sau cinci stele in cadrul unui proiect care mai include un mall si doau cladiri de birouri.
Termenele de finalizare se duc insa peste cativa ani, iar aceste termene coincid si cu intrarea lanturilor internationale care nu sunt prezente inca pe piata, precum Le Meridien sau Four Season.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO