Companii

Iaciu a vandut complexul Expo Market Doraly unei divizii a grupului financiar britanic HSBC

11.08.2008, 19:13 614

Un fond de investitii al HSBC, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, a cumparat luna trecuta complexul comercial Expo Market Doraly din apropierea Capitalei, de la omul de afaceri Gheorghe Iaciu, pentru 65-70 mil. euro, potrivit agentiei Mediafax, care citeaza surse din piata imobiliara.
Potrivit surselor, tranzactia a fost realizata de o divizie a grupului britanic, HSBC European Infrastructure Investments 1, care a preluat, prin intermediul unei firme inregistrate in Romania, peste 99% din actiunile societatii Expo Market Doraly.
Conform informatiilor disponibile pe Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, Expo Market Doraly apare ca parte a unei tranzactii de credit efectuate in luna iulie in care sunt implicate ca si creditor Alpha Bank Romania, iar ca debitor Hearef Luxembourg (Romania) SARL. Conform Monitorului Oficial din Luxembourg, actionarul Hearef Luxembourg (Romania) SARL este o divizie a HSBC. Gheorghe Iaciu nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informatii pana la inchiderea editiei.
Infiintata in 1994, Expo Market Doraly este situata in Afumati, judetul Ilfov si activeaza in domeniul imobiliar ca dezvoltator comercial, industrial si de birouri. Compania este situata pe un teren de 22 de hectare si are o suprafata construita de 57.000 de metri patrati. Aceasta controla la randul ei producatorul de caramizi Mozaic, din Braila.
Actiunile Expo Market Daily erau detinute inainte de preluare de Gheorghe Iaciu (80%) si Dorina Iaciu (20%).
Acesta este cel de-al doilea exit al lui Iaciu dupa ce in 2005 a vandut producatorul de bauturi alcoolice de la Ploiesti, Global Spirits, catre cel mai mare client al companiei, Euroavipo, grup detinut de actionarii producatorului de vinuri Murfatlar. La momentul tranzactiei, Global Spirits era cel de-al doilea cel mai mare producator de alcool pur local dupa European Drinks, comercializand marcile de vodca Dakk si Goldessa, brandy-ul Couture si ginul Bartender's si o serie de marci pe lichioruri.
Gheorghe Iaciu mai controleaza in prezent compania Doraly Mall, care administreaza un centru comercial in Constanta, si pachetul majoritar (51%) al Octogon Total Management, cu sediul in Afumati, judetul Ilfov, potrivit Registrului Comertului si Ministerului Finantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO