Companii

Iberdrola: Investitiile noastre in proiecte eoliene ar putea ajunge la 2 mld. euro

27.10.2009, 23:21 282

Adrian Goicea, proaspatul country manager al IberdrolaRenovables Romania, divizia locala a celui mai mare dezvoltator deproiecte eoliene la nivel mondial spune ca obiectivul mandatuluisau este de a aduce in faza de functionare proiectele eoliene pecare spaniolii le au in derulare pe piata locala.

Tinand cont ca este vorba de instalarea a circa 1.600 MW, camcat doua reactoare de la Cernavoda, misiunea lui Goicea nu paredeloc usoara. "Prima mea responsabilitate este sa duc acesteproiecte la bun sfarsit, pana la faza lor operationala, apoi sa leoperez si sa le mentin", spune Goicea, care a preluat functia decoutry manager al Iberdrola Renovables Romania la inceputul acesteiluni.

Inainte de a se alatura echipei Iberdrola, Goicea a mai fostdirector pentru resurse energetice in Alro, cel mai mare consumatorde electricitate din Romania, si director general executiv albursei de energie OPCOM.

Iberdrola a cumparat anul trecut, prin intermediul IberdrolaRenovables, 50 de proiecte eoliene care insumeaza 1.600 MW.Societatea care dezvolta aceste proiecte si care va lucra incontinuare cu Iberdrola pentru finalizarea acestora este EolicaDobrogea (Schweiz) AG, care are in structura sa societatearomaneasca Rokura si firma elvetiana NEK Umwelttechnik AG, ambeleactive in domeniul energiilor regenerabile.

"Lucram acum sa dezvoltam o echipa romaneasca pentru a-l puteasprijini pe partenerul nostru, Eolica Dobrogea, in perioada dedezvoltare a proiectului si apoi pentru a conduce activeledobandite in cel mai eficient mod cu putinta", spune Goicea.

Potrivit unui comunicat recent al Iberdrola, circa 700 MW dincei 1.600 MW pe care spaniolii vor sa-i construiasca in Romaniasunt intr-o faza avansata, dar nu atat de avansata incat sa lepermita instalarea primelor turbine in 2009, asa cum era planulinitial.

"Pentru cei 700 MW acum suntem intr-o faza avansata in ceea cepriveste obtinerea permiselor, licentelor si autorizatiilor si nepregatim sa obtinem autorizatia de constructie a primelor parcurieoliene", explica reprezentantul Iberdrola. Astfel, in 2010Iberdrola are sanse sa se alature unui grup destul de restrans demari investitori care vor pune in functiune primele parcuri eolienede dimensiuni considerabile din Romania: CEZ (Cehia) si Energias dePortugal.

Vecini cu CEZ, un proiect de 1,1 mld. euro

"Asteptarile noastre vizeaza indeplinirea tintelor initiale sichiar depasirea acestora. In ceea ce priveste cheltuielile pentrudezvoltarea acestor proiecte este dificil sa le estimam. Oricum,investitia totala pentru intreg portofoliul ar putea depasi 2miliarde de euro", a declarat Goicea, precizand totusi ca aceastasuma depinde de mai multi factori printre care se numaracapacitatea finala a proiectelor, conditiile concrete din teren,pretul echipamentelor sau durata proiectului.

Goicea spune ca majoritatea proiectelor vor fi localizate injurul comunei Cogealac, zona unde si cehii de la CEZ vor construiun parc cu 101 de turbine care va avea o capacitate instalata de252,5 MW. Reprezentantul Iberdrola spune ca proiectele eoliene aufost afectate de criza, care a actionat ca o sita. Astfel,grupurile mari au ramas in joc, intentiile sprijinite de companiimici au fost spulberate. "Proiectele eoliene au fost afectate inmod decisiv de criza, taind accesul la finantare al dezvoltatorilorde talie mica si medie. Numai marii jucatori, cu resurse financiareconsiderabile, pot acum dezvolta adevaratele proiecte."

Reprezentantul Iberdrola mai crede ca energiile regenerabile vormerge inainte indiferent de pretul energiei produse din surseconventionale. El spune ca firma pe care o reprezinta nu excludeimplicarea in dezvoltarea de noi proiecte de productie de energie,dar oportunitatile vanate vin tot din partea regenerabila.

"Acum suntem foarte concentrati pe proiectele pe care le avem inderulare in Romania, dar intotdeauna suntem atenti la piata si dacavom vedea o oportunitate interesanta, pe segmentul eolian sau altaenergie regenerabila, am putea s-o luam in calcul. Productia deenergie din surse conventionale nu este in atentia IberdrolaRenovables", a conchis Goicea.

Planuri mari pentru Iberdrola

Capacitatea instalata: 1.600 MW, din care 700MW sunt intr-o faza dezvoltata

Localizare: Dobrogea

Investitii: 2 mld. euro

2010: anul in care primele turbine ar puteaintra in functiune

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO