Companii

Ibis se asteapta la o cifra de afaceri de 5 milioane de euro anul acesta

13.10.2003, 00:00 40

Cu un grad de ocupare de peste 74%, hotelul Ibis din regiunea Garii de Nord a capitalei, a obtinut pe primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 2,53 milioane de euro, iar pentru intregul an asteapta la incasari de 5 milioane de euro.


Masurata in dolari, cifra de afaceri semestriala a crescut cu 14%, iar in euro a scazut cu 7% fata de anul trecut. Anul trecut, insa, moneda de referinta a hotelului era dolarul, trecerea la euro facandu-se la inceputul acestui an.


Desi este amplasat intr-o zona de tranzit, oficialii hotelului spun ca locatia nu are o influenta semnificativa asupra categoriei de clienti.


"Gradul mare de ocupare nu se datoreaza amplasarii in apropierea Garii de Nord. Majoritatea clientilor nostri sunt oameni de afaceri straini, care se deplaseaza fie cu avionul fie cu masini personale. Desigur ca printre clienti se numara si cei in tranzit prin gara, dar ponderea acestora este mica", spune Ile Calin, director executiv la Ibis Hotel.


Majoritatea clientilor hotelului Ibis sunt oameni de afaceri, ponderea turistilor straini fiind de 78% din total.


Hotelul a avut anul trecut o cifra de afaceri de 5 milioane de dolari (5,28 mil. euro).


"Cererea pentru servicii hoteliere si-a mentinut tendinta de usoara crestere ce s- manifestat in ultimii ani. Pe viitor, credem ca cererea de servicii va creste intr-un ritm ceva mai alert decat in ultimii ani, insa nu suficient de mare, daca ne raportam la ritmul de crestere al ofertei de servicii hoteliere. Lucrul acesta ar putea sa duca la intensificarea concurentei si implicit la scaderea tarifelor de cazare cel putin in anumite perioade mai slabe ale anului", afirma Calin.


Cu 250 de camere, Ibis Hotel are un grad de ocupare de 74,28%, in crestere foarte mica fata de anul trecut, cand a fost de 74,18%. Alte hoteluri din capitala au publicat pana acum grade de ocupare mai mici: Sky Gate Hotel, de trei stele - 60%, Crowne Plaza, de patru stele - 67%, iar Marriott Grand Hotel, de cinci stele - 63,9%. Hotelul are sase sali de conferinta, un restaurant, un bar si o parcare pazita.


Tarifele sunt de 75 de euro pentru o camera standard si 99 de euro un apartament. In weekend, tariful unei camere standard scade la 65 de euro.


"Bucurestiul nu este o destinatie pentru turismul de "leisure". Majoritatea turistilor vin aici in scop de afaceri si din acest motiv cererea pentru servicii hoteliere scade simtitor in weekend. Ca urmare, toti hotelerii isi reduc tarifele cu circa 10% in aceste zile", explica Ile Calin. Hotel Ibis are in prezent 108 angajati.


Spre deosebire de alte hoteluri, unde veniturile "Food & Beverage" (din restaurante, baruri, mese festive) au avut anul acesta o pondere in jur de 40% din total, la Ibis acestea nu reprezinta decat 16%. Cele mai mari incasari provin din serviciile de cazare - 78% din total.


Hotelul, care a fost inaugurat in iunie 2001, este detinut de S.C. Continental-Nord SA, iar managementul este asigurat de lantul international Accor, in baza unui contract de management pe o durata de zece ani.


Accor este cel mai mare lant hotelier european avand aproape 4.000 de hoteluri in intraga lume, din care aproape 700 sunt hoteluri Ibis, spune Calin.


La ora actuala, lantul Accor opereaza doua hoteluri in Romania: Sofitel, de patru stele, si Ibis, de trei. Lantul se va extinde insa, prin deschiderea hotelului Novotel de pe Calea Victoriei, in care se vor investi 25-35 de milioane de dolari.


Principalul actionar al companiei Continental-Nord este grupul hotelier Continental. Acesta este singurul lant hotelier autohton, avand in portofoliu 12 hoteluri. Continental este pe punctul de a finaliza negocierile cu grupul francez Accor privind stabilirea unui parteneriat strategic, care se va concretiza intr-o prima etapa prin includerea in reteaua internationala Ibis a inca doua hoteluri, unul din Bucuresti si unul din Constanta. Lantul Continental anticipeaza anul acesta o cifra de afaceri consolidata de 16,2 milioane de euro, in crestere fata de anul trecut (14 mil. euro). georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO