Companii

Ies la suprafaţă alte informaţii despre Neptun Deep: gazul identificat este foarte curat, dar conductele care îl aduc pe uscat, de la adâncimi de până la 3.400 de metri, trec prin arii protejate

Ies la suprafaţă alte informaţii despre Neptun Deep:...

Autor: Roxana Petrescu

12.08.2024, 00:08 166040

În 2027, acest gaz va ajunge pe uscat, forajele urmând să fie realizate la adâncimi de până la 3.400 de metri, de la fundul mării. Dincolo de cantitatea semnificativă, 100 mld. metri cubi, echivalentul consumului intern pentru 10 ani, puritatea gazului este ridicată, arată informaţiile din raportul de mediu pentru Neptun Deep, investiţia momentului în energia României  La bătaie sunt puse 4 mld. euro, împărţite în mod egal între OMV Petrom şi Romgaz.

Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este cel mai amplu proiect energetic aflat în plină desfăşurare la acest moment în România şi primul de explorare şi producţie la mare adân­cime pe care România îl între­prinde în istoria sa.

Valoarea pro­iectului este de 4 mi­liarde de euro, iar parteneri sunt OMV Petrom, cea mai mare companie din România, şi Romgaz, cel mai mare producător local de gaze, deţinut de statul român.

„Gazul identificat este un gaz foarte curat, cu conţinut de gaz metan ridicat şi conţinut scăzut de dioxid de carbon (CO2), sulf şi alte hidrocarburi (etan, propan, butan etc.)“, se arată în raportul privind impactul asupra mediului al proiectului Neptun Deep, semnat de compania Blumenfield. Blumenfield, companie antreprenorială specializată pe zona de consultanţă şi analize de mediu, a avut anul trecut un business de 6,2 milioane de lei, mult peste afacerile de 2,8 milioane de lei din 2022.

Compania este deţinută în proporţie de 81% de Gabriela Stanciu.

Proiectul va inter­ac­ţiona însă cu câteva arii protejate, se mai arată în raportul de mediu.

„Zona prevăzută pentru implementarea proiectului pe mare, respectiv coridorul de instalare a conductei de producţie si a cablului de fibră optică se suprapune cu ariile protejate ROSAC 0273 Zona marină de la Capul Tuzla şi ROSPA 0076 Marea Neagră.“

Totodată, având în vedere configuraţia ţărmului precum şi prezenţa ariei naturale protejate ROSAC 0273  Zona marină la Capul Tuzla, pentru a minimiza impactul, proiectul a optat pentru subtraversarea ariei protejate, a plajei si falezei prin intermediul unui microtunel cimentat pe o lungime de aproximativ 890 de metri, se mai explică în raport.

Potrivit informaţiilor din presa locală, proiectul Neptun Deep a primit acordul de mediu de la APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului) Constanţa pe data de 14.06.2024. Amplasamentul propus pentru construirea/instalarea facilităţilor de pe uscat ale proiectului Neptun Deep este localizat în zona sudică a teritoriului administrativ al comunei Tuzla, judeţul Constanţa. În total, pe uscat, proiectul Neptun Deep va avea nevoie de o suprafaţă de teren de peste 205.000 mp, echivalentul a 20 de terenuri de fotbal. Pe această suprafaţă vor fi construite mai multe structuri printre care se numără staţia de reglare-măsurare şi centrul de control, dar şi alte facilităţi. Construcţiile sunt estimate să dureze circa doi ani de zile iar facilităţile vor rămâne active aproape 20 de ani. În larg, platforma marină va fi situată la circa 160 de kilometri de ţărm. În total, vor fi forate10 sonde, 6 vor fi forate până la 3.000 de metri adâncime verticală la o adâncime a apei de 800-1.100 de metri, iar 4 sonde vor fi forate până la 3.400 de metri adâncime verticală, la o adâncime a apei de 120-130 de metri. Un element cheie al întregii dezvoltări este platforma marină Neptun Alpha, care va cântări 9.000 de tone şi a cărei construcţie a început în Singapore.

Potrivit raportului de mediu, Martin Simon Urquhart acţionează din partea OMV Petrom în calitate de director al proiectului Neptun Deep, în timp ce directorul general al Romgaz Black Sea Limited este Diana-Andreea Lupu.
 

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24