Companii

Ikea are în plan construcţia celui mai mare proiect imobiliar din România: 10.000 de locuinţe în Nordul Capitalei

Ikea are în plan construcţia celui mai mare proiect...

Autor: Bogdan Alecu

17.02.2016, 00:08 37992
Suedezii de la Inter Ikea au în plan construcţia celui mai mare proiect imobiliar în partea de nord a Capitalei, pe terenul de 48 de hectare achiziţionat de la un antreprenor român, unde va urma să construiască atât apartamente, cât şi birouri.

Inter Ikea are în plan să construiască 10.000 de apar­tamente, case şi vile dar şi spaţii de bi­rouri pe terenul de 48 de hectare achizi­ţionat la începutul acestui an, potrivit unor surse apropiate companiei.

„Pe terenul din sectorul 1 avem în vedere dez­vol­tarea unui proiect mixt, predominant rezi­denţial. Dat fiind că în perioada care urmează vom începe să lucrăm la planificarea urbană, este pre­ma­tur să ne pronunţăm asupra mai multor detalii. Abordarea Vastint este bazată pe dezvoltarea de so­luţii pe termen lung, dorinţa noastră fiind să cre­ăm o comunitate într-un proiect echilibrat, durabil şi confortabil, bine integrat în zonă“, a spus Antoniu Panait, Director General Vastint Romania. Vastint România face parte din gru­pul Inter Ikea, iar Inter Ikea şi Ikea sunt gru­puri separate de companii, iar Inter Ikea este com­pania care acordă francize pentru Ikea, compania care operează magazinele companiei suedeze.

În cadrul viitorului proiect, grupul suedez are în plan o suprafaţă construită cumulată de un milion de metri pătraţi. Cu un preţ mediu de piaţă de 1.000 de euro metrul pătrat construit, Ikea va construi un proiect de peste un miliard de euro în sectorul 1 al Capitalei. Spre comparaţie, proiectul Greenfield de lângă pădurea Băneasa are o suprafaţă de 50 de hectare, iar proiectul presupune construcţia a 6.000 de apartamente, în condiţiile în care blocurile au cinci etaje. Pe de altă parte, turcii de la Opus Land, care deţin ansamblul rezidenţial Cos­mopolis amplasat pe centura de nord a Ca­pitalei pe un teren de 90 de hectare, au în plan construcţia a peste 8.000 de locuinţe, dar pe un orizont de timp de zece ani. În prezent în Cosmopolis sunt 2.100 de locuinţe finalizate, iar până la finalul anului se va ajunge la un total de 2.600. În cazul Greenfield preţurile pornesc de la circa 51.000 de euro fără TVA pentru un apartament de două camere şi 58 mp, în timp ce în Cosmopolis apartamentele de două camere pornesc de la 43.800 de euro fără TVA.

„Proiectul va fi unul de referinţă pentru piaţa imobiliară locală şi va fi cel mai mare proiect rezidenţial din România. Este un proiect care va avea peste 1 milion de metri pătrăţi construiţi, dar care va fi dezvoltat pe o perioadă mai lungă de timp, de până la 10 ani, spun sursele citate. Spre comparaţie, anul trecut, în primele nouă luni s-au livrat aproape 7.700 de locuinţe în Bucureşti şi Ilfov, în timp ce în întreg 2014 s-a depăşit pragul de 8.300 de locuinţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO