Companii

IKEA negociază deschiderea unui magazin la Iaşi, în Era Shopping Park

IKEA negociază deschiderea unui magazin la Iaşi, în Era Shopping Park

Autor: Cristina Cuncea

04.02.2013, 13:39 3983

"Construcţia mall-ului de 28.000 de metri pătraţi a fost amânată până la obţinerea finanţării. În plus, există 8 hectare de teren disponibile la vânzare sau pentru dezvoltarea de noi unităţi de retail. BMW a oferit termeni atractivi de închiriere a 6.000 de metri pătraţi din acest teren pentru a dezvolta un showroom, tranzacţie care aşteaptă aprobarea finală din partea viitorilor chiriaşi. Discuţiile cu IKEA sunt în curs, cu o perspectivă pozitivă pentru 2013", se arată într-un raport al fondului britanic de investiţii European Convergence Development Company (ECDC), unul dintre acţionarii Era Shopping Park Iaşi.

Despre intenţia retailerului suedez de a deschide un magazin în Iaşi s-a scris şi în anul 2008, însă de atunci Ikea a rămas la un singur magazin în România, deschis în 2007.

La acea vreme se vorbea despre un magazin de 24.000 de metri pătraţi, însă informaţia nu a fost confirmată de niciuna din părţile implicate.

Parcul de retail mai este deţinut de fondul britanic Argo Real Estate Opportunities Fund, prima fază a proiectului fiind deschisă în anul 2008. În prezent, proiectul are circa 50.000 de metri pătraţi închiriabili. Investitorii anunţau în 2008 şi dezvoltarea unui mall, însă începerea construcţiei a fost amânată.

Dezvoltatorii deţin toate autorizaţiile de construcţie pentru mall, fiind în negocieri cu mai mulţi constructori pentru realizarea proiectul. Astfel, în cazul în care va fi obţinută finanţarea până în luna martie, prima fază a mall-ului, de 15.000 metri pătraţi, ar putea finalizată în luna martie 2014, iar a doua, de 13.000 metri pătraţi, în luna noiembrie 2014.

"Concurenţa în oraş a crescut de la deschiderea proiectului Palas de 45.000 metri pătraţi (proiectul a fost deschis în primăvara anului trecut, fiind dezvoltat de Iulius Group, n.r.). Acesta a atras o serie de noi retaileri în oraş şi a redus traficul şi vânzările celorlalte centre comerciale din oraş. Deşi traficul în Era este acum la nivelul de dinaintea deschiderii Palas, este clar că vânzările retailerilor s-au redus. Acest lucru este valabil şi pentru celelalte proiecte din oraş", se menţionează în raport.

ECDC estimează că vânzările retailerilor s-au redus cu 15-20% în urma deschiderii Palas, astfel că şi în 2013 chiriaşii vor beneficia de o serie de reduceri ale chiriilor.

Gradul de ocupare al parcului este de 97,8%, după ce în 2012 au fost semnate 21 de contracte de închiriere.

Fondurile britanice mai deţin împreună un proiect similar cu cel din Iaşi la Oradea, deschis în 2009.

Proiectul are 64.000 metri pătraţi închiriabili, finalizaţi în două faze. O a treia fază este programată pentru finalizare în acest an. Pentru această fază, dezvoltatorii negociază cu retailerul francez de echipamente sportive Decathlon pentru deschiderea unui magazin de 1.800 de metri pătraţi.

Pe lângă parcurile de retail din Iaşi şi Oradea, ECDC a fost implicat în dezvoltarea clădirii de birouri Cascade Euro Tower şi a ansamblului rezidenţial Asmita Gardens, aflat în insolvenţă, ambele din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO