Companii

Impact vinde un imobil pentru 21,1 mil. euro

23.09.2005, 17:25 22

Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti se afla in negocieri pentru vanzarea cladirii de birouri Construdava. Situata in zona lacului Pipera, langa Bucuresti, cladirea de birouri clasa A este realizata in proportie de 40%, urmand sa fie finalizata in luna mai a anului viitor. Valoarea proiectului este de 19 milioane de euro, pentru finalizarea acestuia compania contractand recent un credit de 9,6 milioane de euro.

Tranzactia va fi realizata la un pret de aproximativ 21,1 milioane de euro, cumparatorul fiind un investitor din Marea Britanie. "In domeniul cladirilor de birouri piata romaneasca ofera un randament de aproximativ 11%", a spus Dan Ioan Popp, presedintele Consiliului de Administratie al societatii Impact. El nu a dorit sa precizeze identitatea cumparatorului.

Motivul acestei decizii este nevoia de lichiditati pentru finantarea proiectelor viitoare. "O firma emergenta are mereu nevoie de capital. Posibila tranzactie se va realiza dupa finalizarea constructiei si inchirierea a cel putin 70% din spatii. Vanzand castigi mai putin, dar mai repede", a precizat Popp.

Daca tranzactia se va realiza cu succes, Impact se pregateste sa se lanseze intr-un nou proiect asemanator, de aceasta data fiind vorba de doua cladiri de birouri legate printr-un tunel subteran. Cladirile vor avea 15 etaje, lucrarile urmand sa inceapa in luna martie 2006. Valoarea proiectului este de 27 milioane de euro si, conform estimarilor companiei, se va finaliza in aproximativ 20 de luni.

In primul semestru al anului Impact Bucuresti a obtinut un profit net de 2,2 milioane de euro, cu doar 13% mai mare in conditiile in care cifra de afaceri a companiei s-a dublat in primele sase luni fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul a avut un ritm de crestere mai lent datorita stagnarii pietei locuintelor.

"Suferim cu totii consecintele inghetarii pietei locuintelor din Romania. Piata va fi mai activa daca bancherii vor furniza bani mai ieftini tuturor jucatorilor. Nu exista investitii daca nu exista credite ipotecare", a spus Popp.

Un alt impediment in calea dezvoltarii companiei este birocratia. "Autoritatile trebuie sa aiba capacitatea de a da cat mai multe autorizatii fara conditionari si fara coruptie. Este cunoscut faptul ca harta Bucurestiului nu s-a schimbat in ultimii 15 ani", a precizat Popp. Pentru semestrul doi Impact si-a propus cresterea cu 20% a cifrei de afaceri in comparatie cu prima jumatate a anului.

Actiunile constructorului Impact sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti. Pretul titlurilor Impact a fost afectat in ultimul timp de problemele de imagine cu care s-a confruntat compania. "Atat renegocierea contractelor, cat si falimentul MTS sunt probleme pe care nu noi le-am creat. Noi nu putem sa explicam de ce s-a apreciat leul in raport cu dolarul sau de ce a crapat o firma", a spus Popp.

In prezent titlurile Impact traverseaza o perioada de usoara crestere si stabilizare, conform reprezentantilor societatii. "In trecut am indus un entuziasm pe piata. Acum suntem intr-un moment in care entuziasmul nostru trebuie sa scada si sa devenim realisti", a adugat Popp.

Printre proiectele mai importante de viitor ale companiei se numara un complex turistic, "Clubul de Business", in Neptun, in valoare de 10 milioane de euro, si complexul Boreal 2 din Constanta, care va fi demarat in octombrie si va avea o valoare de 66 milioane de euro. Impact se pregateste sa patrunda si pe piata blocurilor de apartamente din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO