Companii

Impactul noilor măsuri fiscale. Noile taxe din tutun ar putea aduce 1 miliard de lei în plus la buget

Impactul noilor măsuri fiscale. Noile taxe din tutun ar...

Autor: Adelina Mihai

29.06.2022, 11:30 610

♦ Trei sferturi din preţul unui pachet de ţigări este reprezentat de accize, iar statul vrea să crească nivelul accizelor cu 5,5% în cazul ţigărilor tradiţionale.

Creşterea accizei aplicate ţigaretelor tradiţionale cu 5,5% şi creşterea accizei aplicate produselor din tutun încălzit cu 35,6% ar putea suplimenta veniturile de la bugetul de stat cu cel puţin 1 miliard de lei pe an, potrivit estimărilor ZF.

Cele patru companii mari care activează în industria tutunului – British American Tobacco, Philip Morris, Japan Tobacco International şi Imperial Tobacco – au contribuit în 2021 la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de 2020, potrivit unui comunicat al producătorilor de ţigarete din România. Suma este formată din accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii. Deşi nu există o defalcare clară a încasărilor la buget provenite din accize şi restul taxelor plătite de industria de tutun, accizele reprezintă cel mai mare cost al producătorilor de ţigarete, având în vedere că circa 75% din preţul preţul unui pachet de ţigarete înseamnă taxe virate la stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO