Companii

Impactul pandemiei asupra industriei de turism şi călătorii: În România, ponderea sectorului în PIB a scăzut de la 6% la 3% în 2020. România, printre ţările unde acest domeniu nu cântărea greu în economie nici înainte

Autor: Cristina Roşca

18.12.2021, 18:40 1247

♦ Media mondială (a ponderii turismului în PIB) era de peste 10% în 2019 şi a scăzut la 5,5% anul trecut, arată datele World Travel Tourism & Council (WTTC) ♦ Grecia, Croaţia şi Slovenia au o economie puternic dependentă de turism şi HoReCa, astfel că acest sector contribuia cu 15-25% la PIB înainte de pandemie.

Românii au cheltuit anul trecut 15 mld. lei pe călătorii – de business şi leisure -, iar din total sumă, 75% a fost lăsată la operatorii locali de tu­rism sau la cei din industriile adia­cente.

Spre comparaţie, în 2019, ultimul an de dinainte de pandemie, suma totală cheltuită era de aproape 40 mld. lei, de 2,6 ori mai mare, iar călătoriile peste hotare aveau o pondere de aproape 50% în total, spune Georgios Tziallas, regional director pentru Europa şi Africa de Nord în cadrul WTTC. Industria de turism şi călătorii a fost printre cele mai lovite de pandemia de COVID-19, care a limitat libertatea de mişcare şi a dus la închiderea graniţelor mai multor ţări din lume. Nici astăzi, la aproape doi ani distanţă, unele ţări nu s-au redeschis încă pentru vizitatorii străini. Această situaţie a avut un impact puternic asupra jucătorilor din domeniu, care s-au confruntat cu scăderea dramatică a businessului şi, cel puţin în unele cazuri, au operat şi disponibilizări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO