Companii

Ce importă din Ucraina şi ce exportă companiile româneşti spre aceeaşi piaţă: Dacia, Arctic, P&G şi patru producători de modă îşi găsesc loc în top 20 de exportatori. Mai multe companii mari din industrie, dar şi Nestle, între importatori

Ce importă din Ucraina şi ce exportă companiile...

Autor: Cristina Roşca

26.03.2022, 15:00 16170

Topul celor mai mari exportatori şi importatori arată că România a trimis în 2021 peste graniţă, în Ucraina, produse finite, dar a importat în special materii prime.

În primele 11 luni din 2021, România a exportat bunuri şi servicii în valoare de 645 de m­ilioane de euro către Ucraina, arată datele Institu­tului Naţio­nal de Statistică. Valoarea importurilor a fost, în aceeaşi perioadă, de circa două ori mai mare decât cea a exporturilor, conform aceleiaşi surse.

Cifrele arată că Ucraina nu este unul dintre principalii parteneri co­merciali ai României, nefiind nici o importantă piaţă de desfacere pentru afa­cerile locale, nici un furnizor de top pentru ele. Totuşi, un război în aceas­tă ţară scoate „din priză“ multe afa­ceri şi astfel există riscul să între­rupă anumite lanţuri de apro­vizionare. Principalul efect apare astfel în rândul importatorilor. Trans­portul şi logistica sunt afectate în ge­­ne­ral, astfel că nici alimentarea in­ternă cu produse nu este facilă sau, în unele cazuri, nu este posibilă.  În acest context, şi exportatorii români care livrau în Ucraina sunt afectaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO