Companii

Importanţa Rusiei pentru energia României: 20% din petrolul necesar vine din Rusia şi aproape un litru din patru de carburanţi ajunge aici direct de la ruşi. Cum se va înlocui această dependenţă în câteva luni?

Importanţa Rusiei pentru energia României: 20% din...

Autor: Roxana Petrescu

05.08.2022, 20:00 372

♦ În primele patru luni ale anului, România i-a plătit Rusiei 1,4 mld. euro pentru importurile de produse energetice, adică peste 40% din valoarea totală a acestor produse care ţin economia în mişcare ♦ Circa 30% din gazul necesar României vine numai de la ruşi, 20% din petrol vine din Rusia, în timp ce ponderea produselor petroliere ruseşti în totalul consumului este de aproape 25% ♦ Identificarea soluţiilor pentru zona de petrol şi produse petroliere este astfel cea mai mare provocare pentru piaţa locală, în contextul în care din decembrie intră în vigoare interdicţia pe importurile de petrol rusesc ♦ Indiferent de alternativă, factura va fi în mod cert mai mare.

România are patru rafinării: două de­ţi­nute de Rom­petrol Rafinare (Petromidia cu o capacitate aproximativă de 6 mi­lioane de tone şi Vega Ploieşti cu o capacitate de aproximativ 0,2 mi­lioane de tone), OMV Petrom Brazi (capacitate de aproximativ 5 milioane de tone) şi Petrol Lukoil cu acţionariat rusesc (circa 2,5 milioane de tone), cu o abordare eterogenă în ceea ce priveşte aprovizionarea, în funcţie de profilul companiei şi de locaţia propriu-zisă a rafinăriei. Petro­midia se aprovizionează cu precă­dere cu ţiţei din Kazahstan care ajunge la terminalul din Midia pe cale maritimă, dar traversând Rusia. Petrotel procesează ţiţei importat din Rusia şi transportat la Ploieşti prin Oil Terminal Constanţa şi conductele Conpet.

La OMV Petrom Brazi se foloseşte ţiţei care provine din producţia locală, precum şi ţiţei importat prin Oil Terminal Constanţa şi transportat prin conductele Conpet, adică tot petrol rusesc. Modalitatea în care va continua să fie alimentată rafinăria Petrotel Lukoil din decembrie, de exemplu, de când intră în vigoare interdicţia privind importul de petrol şi produse petroliere ruseşti este acum o dilemă. Potrivit datelor de la Institului Naţional de Statistică, circa 46% din importurile de petrol din primele 4 patru luni ale României au venit din Rusia, în contextul în care România îşi asigură intern doar o treime din necesar. Mai departe, 58% din importurile de produse petroliere au venit din Rusia, cele mai recente date arătând că importul de benzină şi motorină are o pondere de circa 40% în cererea totală, potrivit datelor din 2021. Desigur, în acel an, România a avut o activitate de export de produse petroliere, nefiind clar la acest moment dacă ar putea intra în vigoare anumite limitări astfel încât să se creeze necesarul de consum pentru piaţa internă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO