Companii

Importul de carne de vită este de două ori mai mare decât exportul. Fermierul Dimitrie Muscă din Arad: „Se cere mult mai mult decât pot eu să ofer“

Dimitrie Muscă, proprietarul CAI Curtici: Nu avem carne de vită pentru noi, cu atât mai puţin să exportăm.

Dimitrie Muscă, proprietarul CAI Curtici: Nu avem carne de vită pentru noi, cu atât mai puţin să exportăm.

Autor: Roana Rotaru

17.11.2016, 00:05 873

România a importat de 2,3 ori mai multă carne de vită decât a exportat în primele şapte luni ale anului, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).  Astfel, în perioada ianuarie- iulie 2016 Râmânia a importat carne de vită în valoare de 38,2 mil.euro şi a exportat de doar 16,2 mil. euro, potrivit INS, importurile venind din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (20,6 mil. euro), Spania (4,3 mil. euro) şi Italia (2,6 mil. euro).

„Efectivul de bovine a scăzut drastic din 1989 până astăzi. Nu avem carne de vită pentru noi, cu atât mai puţin să exportăm. Dacă raportăm efectivul de bovine la populaţia României, 10 români ar trebui să împartă o vacă. Vă dau un exemplu, Bra­zilia are o popu­la­ţie de 70 mil. locui­tori, deţine 80 de milioane de bovine şi exportă in­clu­siv în Europa“, a declarat pentru ZF Dimitrie Muscă, pro­prietarul CAI Curtici, care conduce un business de 25 de milioane de euro şi care pro­duce în sistem integrat lactate, produse de panificaţie şi preparate din carne, pro­duse va­lorificate printr-un lanţ de 35 de ma­gazine proprii.

În ultimii zece ani efectivul de bo­vine al României a scăzut cu circa 900.000 de exemplare, de la 2,9 mil. ca­pete în 2006 la circa 2 mil. anul trecut. Faţă de 1990, o perioadă în care Ro­mânia avea 5,3 milioane de bovine, efectivul de animale a scăzut cu 3,2 mil. capete în 25 de ani, potrivit INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO