Importurile de alimente, la raport: O treime din consumul de struguri vine din import. „Străinii dispun de camere frigorifice în care îi pot păstra mai mult, pentru noi e scump.“

6 nov 2017 Autor: Roana Rotaru

România a importat anul trecut 45.800 de tone de stru­guri, în valoare de 41,2 mil. euro, potrivit datelor Eurostat, im­porturile reprezentând o treime din consumul intern de stru­guri al României, potrivit calculelor ZF bazate pe statis­ticile oficiale.

Preţul mediu la care au fost importaţi strugurii a fost de 4 lei pe kilogram, potrivit calculelor ZF, principala sursă de aprovizionare fiind Italia. Italienii au trimis anul trecut stru­guri în România în valoare de 9,7 mil. euro, ceea ce repre­zin­tă 30% din valoarea totală a importurilor de struguri din 2016.

„Noi nu avem soiurile care vin din import. Plus că noi avem struguri doar în perioada septembrie-decembrie, iar din import vin struguri de masă în perioada în care noi nu avem, adică 7-8 luni pe an. Străinii au şi soiuri mai rezistente şi dispun şi de camere frigorifice în care pot păstra strugurii mai mult timp. Pentru noi e scump şi nu putem să-i ţinem mai mult de o lună şi jumătate“, a declarat pentru ZF Mugurel Bucătaru, care deţine o plantaţie de viţă-de-vie de 50 de hectare în Panciu, judeţul Vrancea.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.11.2017

 
Cuvinte cheie:
Importuri
, struguri
, alimente
, aprovizionare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide