Companii

Importurile de carne s-au dus spre un miliard de euro în 2021. „Trebuie să orientăm investiţiile spre zootehnie şi procesare, dacă vrem să vedem importuri mai mici şi creştere economică“

Importurile de carne s-au dus spre un miliard de euro în...

Autor: Florentina Niţu

04.06.2022, 00:05 267

♦ Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii: „Avem nevoie de o strategie bine închegată, care să rămână în picioare indiferent de cine vine la guvernare“.

România a importat carne şi măruntaie comestibile în valoare de 977 de milioane de euro în 2021, de patru ori mai mult decât a exportat, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Situaţia în industria cărnii s-a înrăutăţit în ultimii cinci ani, deoarece la mijlocul anului 2017 a apărut virusul pestei porcine şi România a pierdut o cantitate însemnată de carne de porc, în lipsa luării unor măsuri concrete de eradicare a bolii de către autorităţi, deşi au avut loc zeci de întâlniri cu privire la acest subiect.

„Pesta porcină africană este cel mai important factor care a influenţat evoluţia ascendentă a importurilor, pentru că cel mai mult importăm carne de porc. Au mai avut şi alte ţări pestă porcină şi au găsit soluţii să scape de ea şi acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facem acum. Apoi, trebuie să orientăm investiţiile spre zootehnie şi procesare, dacă vrem să vedem importuri mai mici şi creştere economică. Avem nevoie de o strategie bine închegată, care să rămână în picioare indiferent de cine vine la guvernare“, a spus Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice. El a fost secretar de stat în perioada anilor 2004 – 2005 în Ministerul Agriculturii. De asemenea, a fost director general în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, ocupându-se de administrarea unităţii agroalimentare, evaluarea, monitorizarea şi controlul său în perioada 2001-2004 şi a urmat mai multe cursuri în domeniul agricol, potrivit propriului CV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO