Companii

Imposibil de oprit: Energia sparge pragul de 200 euro/MWh şi pe fondul unui minim de energie verde. Emisiile de CO2 se duc spre noi recorduri. „E speculă ce se întâmplă acum. Dacă nu facem centrale, stingem becul

Imposibil de oprit: Energia sparge pragul de 200 euro/MWh...

Autor: Roxana Petrescu

10.12.2021, 00:07 3555

Datele pentru luna noiembrie de la bursa de energie OPCOM arată un preţ mediu al energiei tranzaţionate spot de 213 euro pe MWh, escaladare istorică, imposibil de anticipat în 2020. Astfel, preţul este cu circa 11% mai mare faţă de media din octombrie şi de peste patru ori mai mare faţă de noiembrie anul trecut. În timp ce pentru consumatorii casnici creşterile de preţ sunt ţinute în frâu iarna aceasta prin scheme de compensare şi plafo­nare, cu aplicabilitate până în martie, restul jucătorilor, de la furnizori la mari consumatori, sunt afectaţi de această situaţie fără precedent.

Unul dintre factorii care au generat acest tsunami este scumpirea fără precedent a emisiilor de CO2 generată de ambiţia UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Pentru martie 2022, certificatele de emisii se tranzacţionează la 85 de euro pe tonă.

Saltul este spectaculos dacă se ia în calcul media de anul trecut, de numai 24 de euro, în timp ce valorile din 2013, de 3 euro pe unitate, par acum ireale.

„Traderii vorbesc deja de preţuri de 125 de euro pe tonă din aprilie 2022. Este speculă tot ce se întâmplă acum“, spune un specialist din zona de tranzacţionare a emisiilor de CO2.

Alături de revenirea cererii şi a exploziei certificatelor de emisii de CO2, producţia neobişnuit de mică de energie verde de anul acesta a dus şi ea la scumpiri fără precedent la energie.

„Este o evoluţie ciclică, dar anul acesta intensitatea a fost la minimul ultimilor şapte ani“, a declarat Franck Albert Neel, membru al directoratului responsabil pentru activitatea Downstream Gas din cadrul OMV Petrom.

Spre exemplu, datele de la Transelectrica arată că în primele nouă luni ale anului producţia de energie verde locală a fost cu 10% mai redusă faţă de cea din 2020, de circa 6,3 TWh. Această producţie slabă din zona de energie verde a presupus intrarea în sistem a unor volume mai mari de energie pe cărbuni şi gaze, energie scumpă ţinând cont de evoluţia preţurilor mai ales pe partea de gaz natural. Chiar şi aşa, ieri, în jurul prânzului, România aducea de peste graniţe 20% din necesarul său de consum.

„Vedem că avem deficit de capacităţi de energie de ani de zile, ceea ce în România nu s-a mai întâmplat, preţul carbonului este la un nivel fără precedent, ceea ce va genera premisele închiderii accelerate a centralelor pe bază de combustibili fosili şi trebuie să punem ceva în loc foarte repede, altfel vom ajunge, sigur, în acel scenariu apocaliptic în care va trebui să stingem lumina. Aceasta este realitatea“, a spus Bogdan Badea, şeful Hidroelectrica, citat de Agerpres.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO