Companii

În bere, liderul Ursus a trecut pe pierdere

Topul celor mai profitabile 100 de companii din România

Autor: Ioana David

24.08.2011, 10:29 804

Cei mai mari cinci jucători pe piaţa berii, Ursus, Heineken, Romaqua, Bergenbier şi URBB, au înregistrat anul trecut afaceri cumulate de 810 mil. euro, în scădere cu câteva procente compa­rativ cu rezultatele anului 2009, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor existente pe site-ul Minis­terului de Finanţe.

Rezultatele sunt în linie cu evoluţia industriei din punctul de vedere al volumului, care a rapor­tat un declin de 3,5%.

Doar două dintre companii, Heineken şi Romaqua, au reuşit să-şi majoreze cifrele de afaceri anul trecut, fiind şi singurele care au consemnat la finalul lui 2010 profit net. Cel mai mare profit net a fost al Hei­neken România, care a adus în contul acţionarilor 31,5 mil. euro. La începutul anului 2010 Heineken a închis fabrica de la Haţeg (Hunedoara). Tot anul trecut fabrici au mai închis şi Bergenbier (la Blaj) şi Ursus (la Cluj).

Ursus Breweries, care a rămas în 2010 liderul pieţei după cifra de afaceri, a trecut pe pierderi cu un rezultat negativ de 20 mil. euro, după un profit de 4,9 mil. euro în 2009.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Ursus, Romaqua, Bergenbier şi URBB nu au făcut niciun comentariu până la închiderea ediţiei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO