Companii

În cinci ani, Unitatea 1 de la Cernavodă, 10% din energia României, se închide pentru modernizare. În ce stadiu este megaproiectul?

În cinci ani, Unitatea 1 de la Cernavodă, 10% din...

Autor: Roxana Petrescu

14.08.2022, 12:29 4004

În cinci ani, Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se va opri pentru a intra în retehnologizare şi a mai putea funcţiona încă 30 de ani.

Cu o valoare de 1,85 de miliarde de euro, acesta este unul dintre proiectele esenţiale din producţia de energie locală. Însă unul dintre marile semne de întrebare este ce va pune România în loc, în numai 5 ani, astfel încât pia­ţa să nu resimtă şocul retragerii temporare a Unităţii 1. „Până în acest moment, dezvoltarea proiectului (retehnologizarea U1) s-a realizat cu respectarea graficului de lucru. Întrucât războiul din Ucraina nu are un impact asupra activităţilor SNN (Nuclearelectrica), nu estimăm întârzieri în realizarea proiectului. Conform strategiei de implementare, repunerea în funcţiune a Unităţii 1 urmează să aibă loc în anul 2029 (oprirea urmând să aibă loc în 2027 – n.red.)“, au precizat reprezentanţii Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă.

Scoaterea din funcţiune a Unităţii 1 de la Cernavodă pentru lucrările de retehnologizare poate crea o provocare majoră pe plan local din cauza importanţei pe care unitatea o are în producţia de energie din România.

Practic, în cinci ani, România va pierde aproape 10% din producţia sa de energie, iar la ritmul în care se derulează investiţiile, cinci ani reprezintă de fapt o perioadă extrem de scurtă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO