Companii

În loc de creşteri salariale, nu ar fi mai bine zero taxe şi impozite pentru medici?

În loc de creşteri salariale, nu ar fi mai bine zero...

Autor: Dragos Damian

08.11.2016, 20:05 205

Încerc de ceva vreme să scriu această opinie care priveşte tema mileniului, şi anume cum să ţinem medicii în ţară. M-a încurajat astăzi discuţia cu un coleg într-o dezbatere, şi mă bucur să constat că sunt mulţi care văd o astfel de soluţie.

Oricum creşterile salariale din 2015 şi 2016 nu sunt executabile în spitale decât dacă creşte punctul de DRG (tariful de serviciu pe caz rezolvat), iar mai recent (de ieri), din confruntarea între partide reiese că unii spun că sunt bani, alţii spun că va exista o adâncire a deficitului.

Dar atunci care este solutia, pentru ca indiferent ce planuri structurale are Romania privind sanatatea – si oricat de nimerite ar fi - ele nu pot fi facute fara medici, iar exodul acestor va continua. Dupa primul tren care a dus din tara medicii specialisti tineri, vine un al doilea, care va duce peste hotare si medici de 35-45 de ani. Si in acest caz sunt culese specialitati tintite, oftalmologi, ORL-isti, reumatologi, oncologi, specialisti in geriatrie – zone in care in anumite tari in Europa de Vest este un deficit exact in ingrijirea legata de imbatranirea populatiei, o problema reala pentru UE.

Masuri disperate – sau pana la un punct masuri similare cu cele din IT unde au dat roade -   discriminatorii, neconventionale, numiti-le cum vreti – dar sunt vremuri disperate pentru sistemul sanitar

Daca exista legislatie care impiedica o masura de ZERO TAXE SI IMPOZITE LA MEDICI, atunci sa fie schimbata.

Inclusiv impactul psihologic asupra beneficiarului ar fi enorm, ar simti ca tara ii iubeste si doreste, daca nu le cere taxe si impozite .

Costul unei astfel de masuri nu poate fi mai mare decat 1 miliard de Ron, si este foarte usor de implementat, brutul de pe fluturasul de salariu devine netul medicului, indiferent de clasa de salarizare, nivel de calificare, etc. Pentru 5 ani de zile, de exemplu. Timp critic castigat pentru a frana exodul si sustine ramanerea medicilor in Romania pentru convergenta cu lansarea mai multor absolventi de rezidentiat pe piata muncii, cu deschiderea spitalelor regionale, cu cresterea rolului ambulatorului, cu privatizarea unor segmente din sistemul sanitar, cu intrarea pe rol a asigurarilor de sanatate private, etc.

Altfel, toate aceste masuri, normale sa le spunem, nu vor putea fi implementate din lipsa de medici.

In alta ordine de idei, este clar ca exista o disponibilitate enorma a cetatenilor de a investi in propria sanatate -  daca intrebi bancherii si asiguratorii vor spune ca din economiile populatiei (din banci sau de sub saltea) oriunde intre 10 si 20 miliarde Ron ar fi destinate ingrijirii sanatatii. Dar cetatenii cer servicii de calitate pentru banii pe care sunt dispusi sa-i scoata din buzunar – paradoxal oarecum, pentru ca nu au prea multe pretentii pentru serviciile pe care le deconteaza statul din banii din sacul comun al contributiei obligatorii de sanatate. Astfel ca o legislatie eficienta ar fi trebuit sa gaseasca de mult deja o cale sa absoarba acesti bani oferind la schimb servicii de sanatate adevarate.

Si alte doua teme de reflectie pentru cei care vor da legi despre sanatate in Romania dupa decembrie 2016.

Prima – indiferent de cine a fost la putere in ultimii 7 ani, din reformele structurale propuse /  cerute de Troika incepand cu 2009, nu s-a implementat practic nimic (si atunci inca nu incepuse exodul masiv al medicilor, erau doar semnale).

A doua – poate ca sistemul de sanatate bazat pe contributii si-a atins limitele si ar trebui regandit din temelii, data fiind structura de contribuabili si ineficienta cheltuirii banului. Poate ar fi potrivit ca cei care au bani sa plateasca direct pentru serviciile de sanatate, fara a li se mai retine contributii, iar cei care nu au sa fie ajutati de stat din alte resurse bugetare.

In 5 ani inca 4 milioane de cetateni, “decreteii”, vor avea tot mai multa nevoie de servicii de sanatate, si bineinteles pretentii de UE. Astfel ca in 2020 – tinta finalului de ciclu strategic al politicilor publice de dreapta sau de stanga - trebuie sa avem cu adevarat un alt sistem sanitar pentru a face fata.

Dragoş Damian este CEO Terapia S.A.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO