Companii

„In momentele grele te bucuri ca nu esti singur la conducere”, spun cei trei proprietari ai Fan Courier

„In momentele grele te bucuri ca nu esti singur la conducere”, spun cei trei proprietari ai Fan Courier

Neculai si Adrian Mihai (stg.) si Felix Patrascanu, proprietarii Fan Courier, conduc un business de 40 de milioane de euro anual cu peste 2.000 de angajati

21.01.2010, 23:20 72

"In lei, cifra de afaceri a companiei a fost in crestere cu 9 -10% fata de anul anterior, insa in euro nu putem spune acelasilucru. Marja de profit s-a situat sub nivelul celei de anul trecut,de 17%", a declarat Adrian Mihai, unul dintre cei trei actionari aicompaniei.

Potrivit ritmului de crestere anuntat de actionari, Fan Couriera finalizat anul trecut cu vanzari in jurul a 170 de milioane delei (39 mil. euro).

FanCourier detine o cota estimata la 20% pe o piata evaluata la 200 demilioane de euro, dominata de intrarea unor giganti precum UPS,Posta franceza sau cea germana in anul 2008.

De altfel, 2008 a fost anul in care tranzactiile s-au tinut lantpe piata de curierat odata cu intrarea Postei Franceze care acumparat compania Pegasus, care se reorganizeaza sub brandul DPD,cu preluarea Trans Courier Service de catre americanii de la UPS sicu achizitia Cargus de catre DHL.

Pe piata de curierat au fost numeroase tranzactii in urma cu doiani, dar in acelasi timp s-au inregistrat si esecuri in randul unorjucatori, cel mai rasunator fiind cel al companiei Curiero, care aintrat in insolventa.

Daca gigantii intrati pe piata se concentreaza pe expeditiiinternationale, Fan Courier castiga peste 90% din venituri dinexpeditiile pe piata domestica. Legat de concurenta, FelixPatrascanu, actionar al Fan Courier, spune ca pe o piata concurentaeste foarte buna, pentru ca te stimuleaza si ca nu concurentadoboara o firma, ci administrarea defectuoasa.

Neculai Mihai are insa o alta parere, el se intreaba daca nucumva atunci cand dispar concurenti de pe piata, compania are sansemai mari de crestere.

Asteapta crestere si in acest an

Compania a inregistrat anul trecut 12 milioane de expeditii, maimult decat in anul anterior, datorita atragerii de noi clienti.Pentru anul in curs, proprietarii estimeaza o crestere aexpeditiilor si prin urmare a veniturilor incasate cu 5-10%, dar sio crestere a cotei de piata.

Dezvoltarea companiei Fan Courier, infiintata in 1998, esteasigurata prin implicarea zilnica a celor trei proprietari, careocupa si functii de executie. Felix Patrascanu este managingdirector, in timp ce Adrian Mihai ocupa pozitia de businessdevelopment manager, iar Neculai Mihai pe cea de general manager.Cei trei au 2.200 de angajati in toata tara, din care jumatate inCapitala.

"Sunt momente grele in care te bucuri ca nu esti singur laconducere. Cred ca noi suntem un exemplu bun in afaceri. Ne-amcompletat unul pe celalalt. Un prieten, care ne asocia cu mancarea,spunea ca Adrian este friptura, Felix este piureul, iar eu suntacritura", a declarat Neculai Mihai.

Romanii sunt consumatori de servicii foartepretentiosi

Afacerea in curierat pe care o conduc cei trei antreprenori estedescrisa ca fiind mai mult stufoasa decat grea. De exemplu, un plictrece prin cel putin sapte maini, iar orice greseala facuta nu semai poate rectifica.

Neculai Mihai sustine ca romanii sunt niste consumatori deservicii foarte pretentiosi. "La mijlocul lui decembrie anultrecut, cand a dat zapada, 14 masini Fan Courier erau blocate laUrziceni. Un client insista sa ii dam despagubiri pentruintarzierea coletului, desi ne confruntam cu un caz de fortamajora", a spus Adrian Mihai, care completeaza ca trebuie sa ainervi tari ca sa conduci o astfel de afacere.

Cu toate acestea, proprietarii Fan Courier nu au luat in calculvanzarea companiei, pentru ca afacerea din curierat este ca un drogsi pentru ca isi doresc ca firma sa ajunga sa fie condusa de copiiilor.

Au de recuperat bani de la clientii ininsolventa

Fan Courier furnizeaza servicii pentru companii de toatemarimile de pe piata auto, farma, constructii, banci, industriacosmetica, dar si pentru firme care se ocupa cu comertul online.Unul dintre clientii companiei era si grupul FlamingoInternational, al treilea jucator din retailul de electronice sielectrocasnice, care a intrat in insolventa.

"Avem debite de recuperat, multe firme mici, dar si mari auintrat in insolventa. De la Flamingo trebuie sa recuperam 100.000de lei (23.000 de euro). De asemenea, ne confruntam cu intarziereaplatilor, care poate duce la blocaj financiar, insa incercam sareducem cat mai mult acest risc", a spus Neculai Mihai.

Nu renunta la vacantele in strainatate

Cu toate ca detin si pozitii executive in Fan Courier, cei treiproprietari nu renunta la vacantele in strainatate alaturi defamilie, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna.

Felix Patrascanu spune ca a fost doua saptamani in concediu inStatele Unite ale Americii, in Florida. Adrian Mihai a ales samearga la schi in Austria pentru 12 zile, iar fratele lui, NeculaiMihai, a fost in Thailanda intr-o vacanta de 10 zile.

"Cand noi suntem in vacanta, avem o echipa de manageri careadministreaza afacerea. Daca in urma cu cinci-sase ani primeamtelefoane toata ziua de la clienti, acum mai primesc doar 5 - 10apeluri pe zi, dintre care trei sunt ale soacrei mele", declarazambind Felix Patrascanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO